A veszély miatt változtatnak életvitelükön az elefántok

Fotó: Getty Images/iStockphoto / Ewen Cameron / Getty Images/iStockphoto / Ewen Cameron

-

Rövid távon sikeres túlélési stratégia lehet.


Ha vadorzók fenyegetik őket, biztonságuk érdekében főként éjszaka aktívak az afrikai elefántok. A hollandiai Twente Egyetem kutatói hatvan elefántot figyeltek meg. Kenyai állatokat láttak el jeladóval, a hosszú távú megfigyelésből pedig kiderült, hogy az egyébként nappal aktív állatok erőteljesebb fenyegetettség hatására hajlamosak a nappalt éjszakára cserélni.

Festus Ihwagi kutató, a Save The Elephants tagja a GPS-ek 2000 és 2012 között mért adatait elemezte ki. 2010 és 2012 között, amikor az elefántokat fokozottabban üldözték a vadorzók, az adatok szerint az állatok többet mozogtak éjszaka. Az elefántteheneknél még határozottabban volt megfigyelhető ez az elkerülő viselkedési forma, mint a bikáknál.

A veszélyes területen az elefánttehenek nappali aktivitása a normális érték felére csökkent, ez rövid távon sikeres túlélési stratégia lehet – mondta Ihwagi. A tudós szerint azonban az elefántborjak számára ezzel újabb veszélyek támadtak, éjszakánként ugyanis levadászhatják őket oroszlánok és hiénák. A felnőtt állatok szociális élete is összezavarodik, ami a termékenységre is hatással lehet.

Az afrikai elefántok száma a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint az elmúlt évtizedben 111 ezerrel, 415 ezerre csökkent. Az orvvadászok évente 30 ezer elefántot terítenek le.

Tavaly egy GPS-megfigyelővel ellátott nőstény, Morgan kilövését is regisztrálták. Az állat Kenya délkeleti részéből Szomáliába tartott. Morgan az utat többnyire éjszaka tette meg, nappal a bozótosban rejtőzködött.

Az állatvédők szerint lehetséges, hogy az elefántok GPS-es megfigyelése a jövőben előrejelző rendszerként is működhet. Ha a bejövő adatok arra utalnak, hogy az elefántok egy bizonyos régióban főként éjszaka aktívak, az orvvadászok jelenlétét jelezheti a vadőröknek.