A véres egyre népszerűbb - hiánypótló infografika a sorozatokról

-

HÁTTÉR

Az adatvizualizáció egyik mestere, Kevin Wu grafikonokat csinált a sorozatok népszerűségi adataiból az IMDb alapján. Ráadásul interaktívat és színeset. Vajon ugyanazt gondoljuk, mint mindenki más? Most kiderül.


Mindannyian tudjuk, hogy a Lost, a Doktor House vagy a Dexter vége szomorú és béna volt, a Breaking Bad pedig a sorozatok csúcsa és királya, maga a költészet. Vagy ezt csak mi tudjuk. A Graph TV-t létrehozó Wu a Breaking Bad ötödik évada után kezdett el filózni éppen ezen - írja a Wired. Az egy dolog, hogy a haverjaink meg mi mit gondolunk, de mit gondol mindenki más, együtt? Most megszólalnak a tények.

Ezen a linken beírhatunk akármilyen sorozatot és megnézhetjük, évadonként és teljes sorozatonként hogyan pontoztak a nézők az IMDb-n. Rövid tesztelgetés után azt állapítottuk meg, hogy a dolgok körülbelül stabilan tartják magukat egy pontszám körül, néhány kiemelkedően rossz vagy jó eredménnyel.A legmeredekebb bukta eddigi vizsgálódásunk alapján a Dexteré: a 0-10-es skálán egészen 4.9-ig csökkent az amúgy átlagosan 8 pont felett teljesítő sorozat.Ami a Breaking Badet illeti, Vince Gilligan sorozata öt évadon keresztül 8.25 felett maradt, meredeken felfelé ívelő tendenciával. A legjobban a negyedik évad alatt lett szerelmes mindenki, a legkevésbé pedig a híres legyes részt szerették a népek - pedig az Mr. White személyiségfejlődésének fontos állomása volt.


Így ne öljünk legyet!


Az 1999 óta futó, 12. évadánál járó Family Guy mélypontja az IMDb-n szavazó nézők szerint egyértelműen Brian kutya halála volt (ami nem is). A sorozatot szinkronizáló színészeknél nemrég jártunk.

familyguy

Kiváló kollégánk, Földi Bence a VS.hu The Sopranos (Maffiózók) szakértője szerint: „Ez a grafikon eddig a leginkább meglepő azok közül, amiket láttunk, ugyanis a negyedik évad szinte összes epizódja jó egy osztályzattal alacsonyabbat kapott, mint a többi évad. Ez már csak azért is érthetetlen, mert a Ralph Sifaretto és Furio Giunta karakterekkel fémjelzett évad egyáltalán nem lóg ki a többi közül, lehet, hogy csak akkorra untak bele kicsit a nézők minden idők egyik legjobb sorozatába. Érdekesség továbbá, hogy a negyedik évadtól kezdve minden évadzárót alaposan lepontoztak. Köztük a sorozatzárót is, viszont azt nem eléggé!”

user_chart__1


A teljesség igénye nélkül: a Jóbarátokat egyszerűen végig imádták az emberek, Az elnök emberei négy évad után kezdett mélyrepülésbe - miután a mögötte álló Aaron Sorkin otthagyta a show-t, - a 24 pedig szintén elhagyta magát az első pár évad után, hogy az utolsóban a legrosszabb 7.8-ról feltornázza magát egészen 9 pontig (májusban jön a következő évad). A Trónok harca stabilan 8,5 pont felett tartja magát, az igazán kegyetlen The Rains of Castamere az eposzi 9,9-en áll - pedig akkor azt mondták, emiatt tuti nézőket veszít a sorozat. Újra bebizonyosodott, hogy a nép kegyetlen. Az április 6-án érkező negyedik évaddal kapcsolatban írtunk itt, itt, itt és részletesebben itt.

Wu azt mondja, az eddigi reakciók alapján a grafikonok körülbelül azt mutatják, amit a széles sorozatnéző közönség gondolhat.


_girlfriends_1