A velünk élő történelem – két ezüst, két bronz hajnalban

-

Hosszú Katinka ezüstérmes, Cseh László szintén. Kapás Boglárka és Márton Anita pedig bronzérmez szerzett.


Hosszú Katinka, a már három aranyérmet szerzett bajai úszó 200 méter háton 2:06.05 perces idővel, óriási csatában lett második az amerikai Maya Dirado mögött. Később arról beszélt,hogy "szerencsére sikerült végig úgy versenyeznem, ahogyan azt előre elterveztem, teljesen ki tudtam zárni azt, hogy olimpia van. Évközben százmilliószor leúsztam már a négyszáz és a kétszáz vegyest is, tudtam, mit kell csinálnom. Csak el kellett engednem magam és azt csinálni, amit tudok". Hosszú arról is szólt, hogy a különböző vádaskodásokból is inkább erőt kovácsolt.
Pár percre rá Cseh László – hármas holtversenyben – ezüstérmet nyert a 100 méteres pillangóúszás döntőjében a riói olimpián. Később így értékelt: "Örülök ennek az ezüstéremnek, főleg így, hogy hárman osztozunk a dobogó ezüstös fokán. Sajnálom, hogy az arany nem lett meg, de ahhoz nem voltam elég gyors.. Örülök, hogy egy ilyen kétszáz után egy ezüstöt azért sikerült összehoznom. Ez jót tesz a lelkemnek. Úgy jöttünk ki, hogy én úgy éreztem, meglehet. De hát ezért vagyunk emberek, hibázunk és nem ismerünk fel dolgokat. Ha jövőre lenne még egy olimpia, már biztosan nem követném el ezeket a hibákat".
Kapás Boglárka bronzérmet nyert a 800 méteres gyorsúszás döntőjében. A számot világcsúccsal az amerikai Katie Ledecky nyerte, aki negyedik diadalát aratta a játékokon. "Próbáltam végig magamra figyelni, ezért szándékosan nem is nézelődtem az elején, illetve végig, hanem csak lehajtottam a fejem és a csempéket néztem, hogy minél jobban arra összpontosítsak, amit érzek és kiadjam magamból a maximumot. Nem azt néztem, hogy hányadiknak jövök be, az mondhatni, mellékes volt végig" - elevenítette fel pénteki úszását a vegyes zónában. Hozzátette, úgy akart célba érni, hogy érezze, mindent, ami benne volt ebben az úszásban, ki tudta hozni belőle.


Jól mutat Kapás Boglárka londoni gyűjteménye


Márton Anita pedig nagyszerű országos csúccsal, 19,87 méteres eredménnyel bronzérmet nyert súlylökésben magyar idő szerint hajnalban.
"A szokásosnál gyengébben kezdtem, aztán próbáltam folyamatosan javítani. A második már 18,72 méter volt, s éreztem, hogy tudok ennél sokkal nagyobbat lökni" - nyilatkozott az MTI-nek a 27 éves békéscsabai atléta Márton Anita. - "Nem is tudom, mikor volt utoljára ilyen szoros a mezőny! Amikor megláttam a hatodik lökés után, hogy azonos eredménnyel vagyok a másodikkal, igazából nagyon boldog voltam. Ám súlylökésben azonos eredményt elérni egy másikkal nagyon ritka, s rosszul esett volna egy kicsit, ha így marad".