A Velencei Bizottság nincs megelégedve a magyar médiaszabályozással

-

Szerintük a médiahatóság és a közmédia vezetői sem függetlenek, és nagyon szigorú a médiaszabályozás.


Az Európa Tanács alkotmányjogi ügyekkel foglalkozó testülete, a Velencei Bizottság jelentését hivatalosan csak hétfőn teszik közzé, azonban az Euronews már pénteken megszerezte.


Ebben arról írnak, hogy a magyar kormánynak tennie kéne a sajtó kiegyensúlyozottságáért, illetve garantálnia kellene a Médiatanács függetlenségét, most ugyanis csak a kormánypárti politikusok által megszavazott tagok ülnek a testületben. A szakértők azt javasolják, hogy változtassanak a Médiatanács jelölési módszerein úgy, hogy a sajtó képviselői és a civil szervezetek is delegálhassanak tagokat.

Amellett, hogy szerintük az utóbbi években jó irányba módosultak a szabályok, arról is írnak, hogy meg kellene szüntetni azt, hogy ugyanaz legyen a Médiatanács és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetője, mert így túlzottan nagy befolyása van a sajtó felett, és túlzott mértékben függ a miniszterelnöktől.


Reklámköltések

Az állami reklámköltségeket a Velencei Bizottság szerint objektív módon kéne elkölteni. A reklámpiaccal kapcsolatosan pedig megjegyzi, a kereskedelmi médiának engedélyezni kellene a fizetett politikai hirdetések közlését.


Bírságok

A testület jelentése a sajtótermékekre kiróható bírságokra is kitér. Eszerint nagy összegű bírságokra és sajtótermékek ideiglenes bezárására csak a legvégső esetben lehet szükség. A magyar szabályozóknak lehet célja a gyűlöletbeszéd és az obszcén tartalmak tiltása, de csak úgy, hogy azzal ne korlátozzák a a közösség érdekeit szolgáló viták terét.