A végére csak meglett Farkas Flórián érettségije

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

-

Kedden az Oktatási Hivatal még nem találta meg Farkas Flórián fideszes képviselő érettségijét, azonban jobban utánanéztek, és szerdára megtalálták.


Amíg tudta, titkolta Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke, fideszes országgyűlési képviselő, hogy hol érettségizett. Az Országgyűlés honlapján található életrajzában csak a felsőfokú tanulmánya szerepel. A Magyar Nemzet rákérdezett, hol érettségizett, de csak azután árulta el, hogy az adatvédelmi hatóság elnöke szerint közérdekből nyilvános ez az adat.

Farkas Flórián azt mondta, a Budakalászi Gimnázium esti tagozatán érettségizett 2001-ben. Az Index az Oktatási Hivataltól – egy közérdekűadat-igénylés után – kapott válasz alapján kedden azt írta, nem igaz, hogy Farkas ott és akkor szerzett érettségit, sőt, „érettségi bizonyítványára vonatkozó adat” nem is szerepel az 1998-tól létező adatbázisukban.


Megint rákerestek, mostanra meglett

Miután az Index megírta a hírt, az Oktatási Hivatal helyreigazítást kért arra hivatkozva, hogy újra rákerestek az adatokra, és már megtalálták Farkas Flórián érettségi bizonyítványát. Most ugyanis már év és az iskola neve alapján is tudtak keresni. Az Oktatási Hivatal szerint tehát „kétséget kizáróan megállapítható, hogy Farkas Flórián képviselő úr számára a Budakalász Gimnáziumban 2001. június 27-én érettségi bizonyítványt állítottak ki”.


Az Oktatási Hivatal szerint túl élesen fogalmaztak a cikkben, hiszen ők nem azt állították, hogy Farkasnak nincs érettségije, csak azt, hogy a nyilvántartásban nem szerepel az adat, de ettől még lehet papírja – közölte az Index.