A Védegylet pert indíthat a déli határon épülő kerítés miatt

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Úgy vélik, a határzár az alaptörvénnyel és nemzetközi egyezményekkel is ellentétes.


A Népszabadság számolt be róla, hogy jogi, illetve környezetvédelmi szakértők szerint a szerb-magyar határon épülő kerítés felhúzása a jelenlegi formájában törvénysértő. Hivatkoznak egyrészt Nagy Boldizsárra, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének adjunktusára, aki elmondta, hogy "a nyomvonalas létesítmények – mint amilyen például a határra tervezett drótkerítés – létesítése minden esetben környezeti hatásvizsgálat-köteles, amennyiben az adott létesítmény területfoglalása eléri a 3 hektárt. Az idegenrendészeti kerítés esetében a legszerényebb becslések szerint is 175 hektárnyi területfoglalásról van szó." A környezeti hatásvizsgálat a tevékenység megkezdésének feltétele, vagyis anélkül a létesítési engedélyt ki sem lehet adni.


A hatásvizsgálati eljárás része az érintettek (lakosság, civil szervezetek) tájékoztatása, amelynek érdekében közmeghallgatást kell tartani. Ennek időpontjáról hirdetményt kell közzétenni, legalább harminc nappal a meghallgatás időpontja előtt.


Amelyben határokon átterjedő hatások is felmerülnek – mint a kerítés esetében –, akkor nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárásra van szükség, amelybe a szomszédos ország hatóságait is be kell vonni, és a konzultációt az érintett országra is ki kell terjeszteni. Ez a kerítés esetében nem történt meg.

Az eljárást transzparensen kell lefolytatni, többek között az illetékes környezetvédelmi hatóság honlapján nyomon követhető módon. Mivel a Csongrád Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának honlapján semmilyen információ nincs az engedélyezésről, ezért feltételezik, hogy a procedúra még el sem kezdődött.


A Védegylet nevű zöld szervezet eljuttatta állásfoglalását a lapnak, amely szerint "a déli műszaki határzár alapvető pontokon ellentétes a hatályos alaptörvénnyel, továbbá közvetlenül sérti a természetvédelmi és a területrendezési törvény bizonyos rendelkezéseit, valamint több nemzetközi egyezményünket". Úgy vélik, a kerítés a bejelentett határidőre csak akkor készülhet el, ha megsértik a vonatkozó hazai és nemzetközi előírásokat, ezért levélben hívták fel Lázár János és a kormány figyelmét, hogy a kivitelezés irányába tett lépések törvénytelenek.


Kijelentették, hogy amennyiben a kormány nem a jogszerű utat választja, a Védegylet pert indít a kivitelezésért felelős honvédelmi miniszter és a belügyminiszter – Hende Csaba, illetve Pintér Sándor – ellen annak érdekében, hogy a bíróság tiltsa el őket a természeti területek és értékek jogellenes károsításától, illetve veszélyeztetésétől.