A Vatikánt is eléri a katalán népszavazás problémája

Fotó: NurPhoto / Pedro Fiuza

-

Egy kolostor szavazóhelyet biztosítana a népszavazáshoz. A papok egy része támogatja a függetlenséget.


Több mint négyszáz katalán katolikus pap és diakónus azt kéri Ferenc pápától, hogy járjon közbe a spanyol kormánynál, és Madrid engedélyezze a katalán függetlenségi népszavazást.

A papok azért írtak a katolikus egyház fejének, mert korábban a spanyol kormány tiltakozott a Vatikánnál. Az egyház tagjai ugyanis Katalóniában támogatják a spanyol alkotmánybíróság által felfüggesztett, illegálisnak tekintett referendumot.

A katalán papok levelükben azt kérték a pápától, hogy nyilvánosan és diplomáciai úton egyaránt szorgalmazza a madridi kormánynál: vizsgálja felül zsigeri ellenkezését, vessen véget a korlátozó intézkedéseknek, és engedje meg, hogy a katalán kormány folytassa az október 1-i referendum előkészítését. Szerintük azt a népesség 80 százaléka követeli.

A pápának azt írták, hogy a népszavazást az evangélikus és humánus értékek miatt támogatják, és őszinte szeretet mozgatja őket a nép iránt, amelyet szolgálni akarnak.

Vallbonában a Santa María kolostor apácái készek szavazóhelyiséget biztosítani a voksoláshoz, ha arra máshol nem ad lehetőséget a polgármester.

Ana María apátnő azt mondta: az önkormányzat néhány tanácsosa érdeklődött náluk a lehetőségről, a nyolc apáca ezt megvitatta, majd egyhangúlag döntött. Az apátnő szerint ők nem politizálnak, de szerinte a népnek joga kell legyen dönteni. A település polgármestere szabadságát tölti, nem elérhető, nélküle a képviselőtestület eddig nem döntött arról, támogatja-e a referendumot.

A spanyol katolikus egyházat már 2015 szeptemberében, a katalán parlamenti választások előtt elérte és megosztotta a függetlenségről szóló vita. Volt olyan püspök, aki az elszakadás támogatására buzdított, és olyan is, aki az ellenkezőjére. A spanyol püspöki konferencia akkori állásfoglalása szerint minden politikai alternatívának megvan az erkölcsi legitimációja, ezért az egyház egyik mellett sem áll ki.