A Vatikán felvenné a kapcsolatot Észak-Koreával

Fotó: OSSERVATORE ROMANO / HANDOUT

-

Ferenc pápa szerint elérhető egy olyan világ, ahol nem léteznek atomfegyverek.


Nem szabad, hogy a nemzetközi kapcsolatokat a katonai erő, a kölcsönös megfélemlítés uralja - mondta Ferenc pápa egy nukleáris leszerelésről szóló nemzetközi találkozón Vatikánban.

Szerinte a fegyverkezési versenyre fordított pénzt inkább a szegénység megszüntetésére, egészségügyre és a környezetvédelemre kellene fordítani.


A pápa Phenjanba menne

"A nemzetközi helyzet ingatag és konfliktusokkal teli, de nem lehetetlen, hogy a világ megszabaduljon az atomfegyverektől. Ezeknek a puszta léte is veszélyt jelent, mert akár véletlenül is felrobbanhatnak" - mondta az egyházfő. A megfélemlítés nem csak a szembeálló felekre, hanem az egész emberiségre vonatkozik. - tette hozzá.

Peter Turkson bíboros a találkozó sajtókonferenciáján elmondta, hogy a Vatikán - akár a dél-koreai püspöki kar segítségével - diplomáciai kapcsolatot szeretne felvenni Észak-Koreával.
Korábban a Vatikán cáfolta, hogy a Szentszék az atomellenes csúcstalálkozó házigazdájaként közvetíteni akar az észak-koreai válság megoldásában. Turkson bíboros viszont azt mondta a pénteki sajtótájékoztatón, hogy Ferenc pápa készen áll Észak-Koreába utazni, ha erre lehetőség adódik.