A Vatikán elismeri a palesztin államot

-

Izrael szerint ez káros a közel-keleti békefolyamatokra nézve.


Átfogó szerződés készült szerdán a vatikáni–palesztin kétoldalú bizottság munkaülésén a katolikus egyház palesztinai életének és tevékenységének alapvető szabályozásáról, és ebben szerződő félként a Palesztinai Felszabadítási Szervezet helyett a Szentszék már a „Palesztin Állam" megnevezést használja. A szerződést rövidesen aláírják.


„Igen, ez annak elismerése, hogy az állam létezik” – közölte Federico Lombardini, a Vatikán szóvivője. Az aláírásra Mahmúd Abbász palesztin elnök szombati római látogatása adhat alkalmat, amikor találkozik Ferenc pápával két palesztinai születésű apáca szentté avatásának előestéjén.

Az egyházfő 2014-es szentföldi látogatása során a hivatalos programja már a palesztin állam elnökeként utalt Abbászra, és a legfrissebb vatikáni évkönyvben a palesztin nagykövetet is a palesztin állam képviselőjének nevezik.

Ami az előzményeket illeti, a Szentszék már az elfogadása napján, 2012. november 29-én támogatásáról biztosította az ENSZ Közgyűlésének azt a határozatát, amely Palesztinát „nem tag megfigyelő államként” ismerte el. A Vatikán maga is megfigyelő a közgyűlésben, szavazati joga nincs.

Jó lenne, ha a szerződés segítene egy elismert, független, szuverén, demokratikus palesztin állam megalapításában – mondta a L'Osservatore Romano című lapnak Antoine Camillieri vatikáni külügyminiszter-helyettes, amikor az elismerés várható politikai hatásáról kérdezték.

Izrael kiábrándítónak és a közel-keleti békefolyamatra nézve károsnak minősítette a vatikáni döntést. A szerződést tanulmányozni fogják, és a válaszlépést ennek alapján fontolják meg – közölte a külügyminisztérium.

A palesztin elnök egyik közeli munkatársa, Nabíl Saat szerint ez nagyon fontos elismerés, mivel a Vatikánnak nagyon fontos a politikai státusza, amely a spirituális státuszából fakad. „Reméljük, példáját más európai országok is követik” – mondta.