A Vatikán dönti el, mi is történt Pannonhalmán

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Czimbal Gyula

-

A Vatikánban azt vizsgálják, hogy pedofília, vagy „csak” erkölcsileg kifogásolható cselekedet volt-e, hogy a szerzetes-tanár diákjai nadrágjába nyúlt, írja az ATV.hu.


Az ATV megkereste a Pannonhalmi Főapátságot is, hogy megtudja, hol tart a vizsgálat, de mivel Várszegi Asztrik főapát szabadságon van, egyelőre nem kaptak választ.

A főapát július elején azt nyilatkozta, hogy személyesen járt a vatikáni Hittani Kongregációnál a „kiskorú veszélyeztetése miatt” köreikből kizárt szerzetes-nevelőtanár – M. atya – ügyében. Ennek kapcsán derült ki, hogy a Vatikán is vizsgálja az ügyet, és ott fog eldőlni annak kimenetele.

A gyermekmolesztálási ügy májusban derült ki. Pannonhalmán vizsgálat már tavaly októberben indult, amelyről értesítették a Vatikánt is. A tanár elhagyta a bencés rendet és az iskolát. Büntetőeljárás először nem indult, mivel az érintettek nem tettek feljelentést. Egyébként egyikük sem számolt be arról, hogy az együtt zuhanyzások, a zuhanyzás közbeni leselkedés, az esti simogatások, vagy a pizsamás gyűlések a tanár szobájában szexuális indíttatásúak, vagy erotikus töltetűek lettek volna. Később hivatalból mégis rendőrségi eljárás kezdődött, de ott kiderült, hogy a nyomozás tárgyát képező bűncselekmény elévült. Az egyházban azonban az elévülés lehetetlen, írja az ATV.