A Vasas visszavonultatta Várady 11-es mezét

Fotó: Vasas SC / Vasas SC

HÁTTÉR

A legendás labdarúgó a januárban hunyt el, az emlékére rendezett ünnepségen az angyalföldiek és a magyar válogatott öregfiúk csapata játszott gálamérkőzést.


A klub tájékoztatása szerint a bekeretezett mezt Raduly József, a Vasas legendás alakja, tiszteletbeli elnöke, Markovits László, a klub elnöke, Jákó János, a Vasas elnökségi tagja és Vancsa Miklós, a Vasas FC ügyvezetője közösen helyezték el az Illovszky Stadionban. Végleges helyét a kormány támogatásával megvalósuló új létesítményben kapja majd meg.


Várady Béla korábbi válogatott labdarúgó 1953. április 12-én született, és 2014. január 23-án hunyt el. Várady 1977-ben Európa második legjobb góllövője volt 36 találattal, megkapta az Ezüstcipőt. A válogatottban 1972-82 között 36 mérkőzésen 13 gólt szerzett, tagja volt az 1972-es müncheni olimpián ezüstérmet nyert csapatnak. Az 1978-as világbajnokságra kijutott gárdában ugyancsak játszott, de sérülése miatt egyetlen mérkőzésen sem szerepelt. A Vasas 1976-77-es bajnokcsapatának kulcsembere volt, 1971-től 1983-ig erősítette az angyalföldieket, 2011-ben megkapta a Vasas Örökös Bajnoka címet. Híres volt hatalmas erejű lövéseiről. Egy alkalommal egy csepeli bajnokin az első félidő legvégén csapattársai jelezték, rúgja jó messzire ki a labdát, hogy mire visszakerül, vége legyen a félidőnek. Közel a félpályáról hatalmas bombalövése kettős kapufáról pattant gólba. A Vasas szurkolói rigmust is faragtak: "Béla, Béla, Béluska, úgy lő mint a géppuska…" A Putnok VSE Sportközpontját róla nevezték el 2012. augusztus 25-én, a neve Várady Béla Sportközpont.