A Városliget helyett a Nyugati mögött lehet a múzeumi negyed

-

Demján Sándor nagyvállalkozó áttolná a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónába, és úgy tűnik, hogy a kormány partner lehet ebben – írja a Népszabadság. A múzeumi negyed kisebb, de olcsóbb lenne, plusz nem vágnának ki fákat.


A Miniszterelnökséget vezető Lázár János augusztusban beszélt arról, hogy zöld sávot alakítanának ki a Nyugati pályaudvar mellett futó Podmaniczky utca vasút felé eső oldalán. Ezzel akarta nyugtatni a zöld területért aggódókat – írja a lap. Később már arról is beszélt, „nemzeti infrastruktúra-fejlesztési programot kellene indítani, különös tekintettel Budapestre, ahol szimbolikus értékű gigaberuházásokra lenne szükség”.

Ezt gondolta tovább Demján Sándor: a lap birtokába jutott számítások alapján a Liget projektet részben vagy egészben kiváltó beruházás 55 milliárdba kerülne, szemben a városligeti múzeumi negyed 140-150 milliárdos becsült költségével.

A 170 ezer négyzetméteres rozsdazónában lenne egy sportolásra alkalmas közpark, irodák, üzletek, lakások és parkolók, illetve 68 ezer négyzetméteren négy közösségi célú épület, ezek fogadhatnák be a leszűkített múzeumi negyed koncepciójából megmaradt intézményeket. Erre a Városligetbe eredetileg tervezett öt új múzeum közül kettőnek van esélye: a Ludwig Múzeummal bővített Új Nemzeti Galériának és a Néprajzi Múzeumnak.