A válogatottban el kell felejteni a pólósok közötti feszültséget

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Bíró Attila szövetségi kapitány megnevezte azt a 18 játékost, akik megpróbálhatják kiharcolni a riói csapattagságot. A válogatott felkészülési programjában egy ausztriai és egy amerikai edzőtábor is szerepel, míg itthon a BENU-kupán játszik erős tornán – adta hírül a Waterpolo.hu.A Európa-bajnokság után az első nehéz döntést kellett meghoznia Bíró Attilának, a jól ismert 20-as keretéből hosszas gondolkodás után szűkített 18-ra – a dunaújvárosi Gurisatti Gréta és a BVSC balkezese, Leimeter Dóra mondhat le olimpiai álmairól.

„Leimeter Dóra a szezon elején, Gurisatti Gréta a szezon végén volt jobb, fiatal társaikhoz hasonlóan hullámzó volt a teljesítményük. A tehetségük, és a jövő miatt hívtam be őket a keretbe, egyáltalán nem mondtam le róluk, hiszen olyan értékei a magyar női vízilabdának, akik még sok örömet okozhatnak” – fogalmazott Bíró Attila.


Az Európa-bajnok csapat


A kihirdetett keretében ott van mind a 13 belgrádi Európa-bajnok, rajtuk kívül Bolonyai Flóra, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya és Horváth Brigitta küzd a riói csapata kerülésért.

„Az egész éves teljesítményt vettem alapul, úgy ítélem meg, a különböző posztok legjobbjai kerültek a keretbe. Bevallom, még Kisteleki Dóra visszahívásán gondolkodtam, de végül a bajnokságban mutatott teljesítménye nem győzött meg arról, hogy érdemes volna belenyúlni ebbe a 18-as keretbe, ezt őszintén elmondtam neki is” – tette hozzá a kapitány, aki június elsején találkozik kiválasztottjaival.


Kisteleki Dóra végül nem kapott meghívót


A programot úgy állította össze, hogy az olimpián ne érhesse meglepetés a csapatot – ezért is utazik majd a társaság előbb Ausztriába, majd két hétre az Egyesült Államokba, ahol a világbajnokkal tartott közös tréningek mellett három hivatalos összecsapás is szerepel a programban. Emellett az sem véletlen, hogy az ausztrálok meghívást kaptak a júliusi BENU-kupára (július 13-15., Margitsziget, itt lesznek még az olaszok és a spanyolok is), sőt majd velük is lesznek aztán közös edzések, plusz egy meccs Cegléden.

„A szövetség biztosítja számunka a tökéletes felkészülést, már csak rajtunk múlik minden. Nem aggódom, biztos vagyok benne, hogy minden játékos maximálisan odateszi magát, hiszen mindannyian olimpiai bajnokok szeretnének lenni.


A bajnoki rájátszásban tapasztalható játékosok közötti feszültséget a válogatottban el kell felejteni,

dr. Csernus Imre pszichológussal közösen nyomban munkához is látunk, de ezzel sem lesz probléma. Biztos, hogy nehéz lesz majd ebből a keretből a 13-as olimpiai csapatot kihirdetni, de így van ez jól” – mondta Bíró Attila.


A női válogatott kerete:

Kapusok: Bolonyai Flóra (Szentes), Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (Dunaújváros)
Mezőnyjátékosok: Antal Dóra, Csabai Dóra, Keszthelyi Rita, Kisteleki Hanna, Szücs Gabriella, Tóth Ildikó (mindannyian UVSE), Garda Krisztina, Horváth Brigitta, Menczinger Kata, Somhegyi Noémi, Szilágyi Dorottya (mindannyian Dunaújváros), Illés Anna, Takács Orsolya (mindketten BVSC), Bujka Barbara (Szentes), Czigány Dóra (Eger)