A válogatott tagjai már az Eb-labdával ismerkednek

Fotó: Adam Pretty

-

Zidane leplezte le a lasztit, és miután a válogatott vasárnap kiharcolta az Eb-részvételt, a magyar játékosok ezúttal valóban mint érintettek ismerkedhetnek a „szép játékkal”.


A világ- és Európa-bajnok francia legenda, Zinedine Zidane a norvégok elleni oslói mérkőzés előtt leplezte le a Beau Jeu (azaz „szép játék”) névre keresztelt labdát, amellyel a jövő évi Európa-bajnokság mérkőzéseit játssza majd a tornára kijutott 24 válogatott.

Miután vasárnap este eldőlt, hogy a magyar csapat is köztük lesz, így elérkezett az idő, hogy a keret tagjai elkezdjenek ismerkedni a labdával. Kapusaink részéről Bogdán Ádám, a Liverpool futballistája, míg a mezőnyjátékosok közül a Lech Poznanban játszó Lovrencsics Gergő mondta el a véleményét a Beau Jeu-ról, illetve az emlékeit a korábbi tornák labdáiról.


Minden meccsen főszereplő lesz


„Az 1998-as, ugyancsak Franciaországban rendezett nagy tornáról vannak először tiszta emlékeim, azon az Adidas-labdán is, nem véletlenül, a fehér mellett a kék és a piros szín dominált – idézi fel a vb-emlékeket Bogdán Ádám. – De a kedvencem a négy évvel későbbi, Dél-Korea és Japán által közösen rendezett világbajnokság labdája volt, van is belőle még egy a szülői házban, azóta is féltve őrzöm. Annak a labdának a kinézete formabontó, újszerű és megjegyezhető volt, hiszen már nem a kocka panelekből állt a mintája, hanem teljesen elrugaszkodott attól.
Ami a 2016-os Európa-bajnokság hivatalos labdáját illeti, kapusként a legfontosabb, hogy minél kiszámíthatóbb legyen a labda, ne »szitáljon« a levegőben. Az első tapasztalatok szerint ez a labda kezelhető, stabil, de alapvetően nagyon gyors. Öröm lesz vele ennyi idő után nagy tornán játszani. Nagyon várom!”


A Beau Jeu közelről


Lovrencsics Gergő is egy korábbi emlékezetes labdát idézett fel az új labdát látva: „A 2004-es Európa-bajnokság labdájára, a Roteiróra tisztán emlékszem, meglepő megjelenésével egyből megtetszett. A replikájával sokat játszottunk a grundon annak idején. Elmondhatatlanul jó érzés, hogy most egy a jövő évi Európa-bajnokságon részt vevő válogatott tagjaként beszélhetek az Adidas új labdájáról. Van megfelelő súlya, gyorsat és erőset lehet vele lőni, kinézete pedig visszafogott, letisztult, ami nagyon tetszik. Remélem, hozzá segít minket minél több magyar gólhoz Franciaországban.”