A választók jó része szerint nem szélsőséges a Jobbik

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

A Political Capital elemzése szerint a Jobbik vasárnapi sikere jelzi, hogy a választók kritikus tömege nem tartja már szélsőségesnek a pártot: ledőltek azok a tabuk, amelyek főképp a bizonytalan választók jelentős részét tartották távol a Jobbiktól.


A tapolcai időközi országgyűlés képviselő-választáson elért jobbikos győzelem megerősítette: nincs plafonja a Jobbik növekedésének, csak a rivális pártok lehetnének képesek megállítani ezt a folyamatot, de ennek egyelőre nincs jele – olvasható a hétfőn eljuttatott elemzésben.


Mint írták, az országgyűlési és az önkormányzati választások után újabb bizonyítéka látható annak, hogy sikeres a Jobbik elmúlt másfél évben folytatott, mérséklődést célzó imázskampánya. Mindez megerősíti Vona Gábor Jobbik-elnök párton belül pozícióját: ezek után még határozottabb lépésekkel haladhat a politikai jobbközép irányába.

Az elemzés szerint „megbukott a centrális erőtér stratégiája”: előbb balról, most pedig jobbról győzték le a Fideszt. A kétpólusú ellenzékét a kormánypárt már nem tudja saját előnyére fordítani. Ráadásul éppen ebben, az alapvetően jobboldali karakterű, de hárompólusú választókerületben lett volna elvárható, hogy működjön a centrális erőtér stratégiája – olvasható az elemzésben. A Political Capital szerint „országosan vélhetően ennél is rosszabbul áll a kormánypárt”.

Az elemzésben kitértek arra is, hogy a Fidesz láthatóan nem tud mit kezdeni a Jobbik-jelenséggel: miután éveken keresztül gyakorlatilag nem támadta ideológiailag jobboldali riválisát, a kampányhajrában azt a stratégiát választotta, ami a baloldalon az elmúlt években már egyértelműen megbukott, a Jobbik stigmatizálását („a Jobbik neonáci párt”).

A Political Capital szerint az MSZP számára kitörést jelenthetett volna, ha nem csak hazai pályán (Újpesten), vagy nem csak egy független jelöltet támogatva (Veszprémben) képes legyőzni a Fideszt. Ezt a korábbiaknál egyértelműen nehezebb célját nem sikerült elérnie, „váltópárti babérjai ezzel újra alaposan megkérdőjeleződtek” – fogalmaztak.

Rig Lajos, a Jobbik jelöltje kapta a legtöbb szavazatot az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választáson, az eredmény azonban nem végleges, mert a különbség kisebb közte és a második helyen álló Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) között, mint abban a szavazókörben leadott – és várhatóan csütörtökön megszámlálandó – voksok száma, ahová a külképviseleti voksokat várják.

Lapunk alaposabban átnézte a választókörök eredményeit, ennek a tanulságairól itt olvashat. Korábban azt is megírtuk, hogy a szakértők nem tartják kizártnak, hogy a Jobbik megelőzze népszerűségben a Fideszt.