A választások előtt talán beköltözhet a kormány a Várba

Forrás: Huropo

-

Épül az új kormányzati negyed a budai Várban, de még rengeteg a kérdés.


A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium költözése körül továbbra is sok a kérdés. Még az sem biztos, hogy Orbán be tud költözni új palotájába a 2018-as választások előtt – írja szombaton a népszava.hu.

A kormány még 2011-ben határozta el a budai Vár felújítását azzal, hogy a Miniszterelnökség költözik a Köztársasági Elnöki Hivatal mellé, majd napirendre került a nemzetgazdasági és a belügyi tárca visszatérése is a várnegyedbe. A BM költözésére még nem mozgósítottak pénzt, de a NGM-ére már elkülönítettek 26,7 milliárdot a 2017-es költségvetésben.

A karmelita kolostor felújítására 2014-ben ötmilliárd forintos keretet hoztak létre a 2015-ös költségvetésben. A kormány idén július elején döntött további 10,3 milliárd forintos beruházási keretről, a pénzt a költségvetés tartalékából különítették el. Ebből 8,2 milliárd megy a kolostor felújítására és további 2,3 milliárd a budai Vár más részeinek rekonstrukciójára.

A karmelita kolostorral szomszédos üres telekre új épületet húznak fel szintén a Miniszterelnökség számára. Ezért a korábbi, 2016-os költözésből két évvel későbbi céldátum lett időközben. A jelenlegi tervek szerint 2018 tavaszán költözhet a Miniszterelnökség a Várba, közvetlenül a választások előtt.