A választási törvény miatt lép ki a cigány polgármester a Fideszből

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

-

A választási törvény kiköti, hogy aki regisztrál a nemzetiségi névjegyzékbe, az országos listára nem szavazhat. A roma Lakatos Béla, Ács fideszes polgármestere ez ellen tiltakozik.


„Az új választási törvény csak álmegoldást nyújt a kisebbségeknek, miközben hátrányosan megkülönbözteti és meghasonlásra kényszeríti őket” – mondta az Indexnek Lakatos Béla, Ács roma polgármestere. Ezzel indokolta, hogy felfüggesztette párttagságát a Fideszben és kikötötte: ha nem javul a helyzet, ki is lép a pártból. Az új szabályozás ugyanis kiköti: ha egy választó regisztrálja magát a nemzetiségi névjegyzékbe, akkor csak a nemzetiségi listára szavazhat, az országos listára nem.


Ne regisztrálj!

Ezen a címen indított kampányt 36 roma civil szervezet – amelyhez az örmények is csatlakoztak. „Választanunk kell az etnikai identitásunk és az általános választójogunk között” – indokolta döntésüket Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke az Indexnek nyilatkozva. A cigányok kifogásolják, hogy akár harmincezren, akár háromszázezren mennek el szavazni, csupán egy képviselőjük lehet.

Fidesz: nem diszkriminatív a törvény

A fideszes országgyűlési képviselő Gulyás Gergely nem tartja diszkriminatívnak a választási törvény nemzetiségi listákra vonatkozó passzusait. A törvény kidolgozásához aktívan hozzájáruló Gulyás szerint a nemzetiségek ugyanúgy beleszólnak az Országgyűlés összetételébe, hiszen a nemzetiségi listán megválasztott képviselők a pártok számára kiosztható 93 listás képviselői hely számát csökkenti majd. Ha mondjuk egy német, egy horvát és egy cigány nemzetiségi képviselő jut be a parlamentbe, akkor az országos pártok között csak 90 helyet osztanak szét Gulyás Gergely elmondása szerint.