„A választás nem lefutott”: fórum Tarlós Istvánnal

Fotó: VS.hu/Zagyi Tibor / VS.hu/Zagyi Tibor

-

Jóformán semmi nem tudtunk meg Szabolcs Attila dél-budai fideszes képviselőjelölt terveiről vagy programjáról a Tarlós Istvánnal közösen tartott szerda esti közös lakossági fórumukon. Az viszont kiderült, hogy a főpolgármester azért nem hívja meg elődjét, Demszky Gábort a 4-es metró átadására, mert bár lehet, hogy udvariatlan és lehet, hogy gonosz, de biztosan nem hülye.


Negyedórával a meghirdetett kezdés előtt mindössze 14-en ültek a XXII. kerületi egyházi iskola színháztermében, és a politikusok megérkezésére is csak a 250 szék kevesebb mint felét foglalták el az érdeklődők. Pedig a XXII. mellett a XI. kerület egy részét is magában foglaló budapesti 18. választókerület Fidesz-KDNP-s jelöltje egyike annak a 10 kormánypárti indulónak, akik jelenleg nem országgyűlési képviselők. Budapesten pedig Szabolcs Attilán kívül csak egy olyan kormánypárti jelölt indul, aki győzelme esetén először kerülhet be a Parlamentbe. A döntő többségében középkorú és idősebb résztvevők számára azonban nem lehet ismeretlen Szabolcs Attila, aki több ciklus óta Budafok-Tétény polgármestere.


-


A moderátor szerepét betöltő Németh Zoltán jelenlegi országgyűlési, fővárosi és kerületi képviselő, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője bevezetőjében a sikert nevezte meg az este fő üzenetének, majd többet beszélt a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok ballépéseiről, mint a második Orbán-kormány eredményeiről.


Szabolcs Attila: a kormány ha nem is jól teljesít, de legalább jobban

Az ezután következő képviselő-jelölt néhány perces felszólalásában arról beszélt, hogy az új alaptörvénnyel és a törvénykezési rend megváltoztatásával megvan rá az esély, hogy „nagyot lépjenek előre” a következő négy évben. Mint mondta: a gyors munka miatt valóban csúsztak be hibák a kormány munkájába, amin lehet még mit javítani, ezért nem az szerepel a plakátokon, hogy Magyarország jól teljesít, csak az, hogy jobban. Szabolcs Attila azzal próbálta tüzelni a közönséget, hogy most következik a mozgósítás „legkeményebb szakasza”, ahol „észnél kell lenni”, és kitartás szükséges. De április 6. után sem lehet lankadni, mert májusban következnek az európai parlamenti, októberben pedig a helyhatósági választások. A kormánypárti politikusnak egyszer sikerült közvetlen kapcsolatot teremtenie a hallgatósággal: többen is nevetéssel nyugtázták, amikor arról beszélt, hogy a mozgósítás során nem érdemes „fekete öves kommunistákkal” leállni vitatkozni.


-


Tarlós István: elég ha a kisebbik rosszt látják bennünk az emberek

Tarlós István főpolgármester rögtön a beszéde elején leszögezte: azért jött el a fórumra, hogy segítse „politikai közösségét” és Szabolcs Attila megválasztását. Azt az általa feltett kérdést is megválaszolta, hogy miért érdemes támpogatni Szabolcs Attilát: mert a jelöltnek - Németh Zoltánnal közösen - komoly fővárosi támogatásokat sikerült elérnie kerületük számára. Ennél többet azonban nem tudhattak meg az érdeklődők Szabolcs Attiláról, mert ezután Tarlós István több mint fél órán keresztül beszélt saját főpolgármesteri tevékenységéről. Legfontosabbnak azt nevezte, hogy a városvezetés 2010-es átvételével megváltozott Budapest levegője. Szerinte ugyanis ha valaki beleszippant a levegőbe, akkor abban benne van a főpolgármester illata is, és ez 2010 előtt bizony rossz szagú volt. A mostani ciklusban ugyanakkor Tarlós szerint sikerült „spirituálisan és szellemileg” is új kapukat nyitni a fővárosban. A főpolgármester a legtöbbet a 4-es metróról beszélt. Kiemelte, hogy az utolsó tesztüzem is kritikus hiba nélkül halad, és így várhatóan március végén, Orbán Viktorral közösen átadhatják a beruházást az utasoknak. Elmondta azt is: bár valóban elődje, Demszky Gábor kezdte el a beruházást és „ő vált annak rabjává is”, mégsem hívja meg az átadó ünnepségre. Mint mondta: ő ugyanis 25 éve ismeri Demszkyt, így jól tudja, hogy ha lehetőséget kapna rá, akkor az átadón az újságíróknak „nekiállna a sárga földig pocskondiázni” őt és Orbán Viktort. Viszont Tarlós saját elmondása szerint lehet, hogy gonosz, és lehet, hogy udvariatlan, de biztosan nem hülye, ezért nem hívja meg Demszkyt. A főpolgármester a metróval kapcsolatban bírálta az ellenzéket is, amiért az visszamutogat az első Orbán-kormányra a beruházás késlekedése miatt. Szerinte ez „rossz komcsi stílus”, amit a jelenlegi városvezetés nem alkalmaz. Tarlós István a budapesti színházakról szólva kijelentette, hogy jelenleg Nyugat-Európában kultúrharc folyik. Kiemelte, hogy a 15-ből 13 budapesti színházban meghagyták a korábbi igazgatót, a két váltás közül az egyiknek gazdasági oka volt, a másikban - a Nemzeti Színháznál - pedig végre egy „nem szabadelvű” direktor nyerte el a megbízatást. Emellett megerősítette azt is, hogy szerinte a hajléktalanok ügye elsősorban szociális, de másodsorban igenis rendészeti ügy.


-


A választással kapcsolatban felhívta a résztvevők figyelmét: ne higgyék, hogy a választás lefutott. Szerinte egyes közvélemény-kutatók direkt mérnek nagy előnyt a kormánypártoknak, hogy minél többen gondolják azt: nem kell elmenniük szavazni, mert anélkül is a Fidesz-KDNP nyer újra. Meg kell győzni a bizonytalanokat - hangsúlyozta, és szerinte az is elég, ha a kormánypártokban a kisebbik rosszt látják az emberek, és azért szavaznak rájuk.