A valaha volt leggyávább szupersztár?

Fotó: Getty Images / Maddie Meyer

-

Oklahomában mezt égetnek, a szakértők és játékostársak is megosztottak azok után, hogy Kevin Durant bejelentette, a Golden State Warriors csapatába igazol.


"Ott tartok az életemben, ahol találnom kell egy olyan lehetőséget, amivel tovább fejlődhetek: a komfortzónámból kilépve, új városba költözve most esélyem nyílik erre. Ezekkel a gondolatokkal a fejemben úgy döntöttem, hogy a Golden State Warriorshoz igazolok” – írta Kevin Durant a The Players’ Tribune-ön.

A 27 éves kiscsatár kilenc év után hagyja el az időközben Seattle Supersonicsból lett Oklahoma City Thundert, és ahhoz a Golden State-hez szerződik, amely ellen idén a nyugati döntőben 3-1-es előnyből alulmaradt. Az egyszeres MVP (2014) átigazolásának hírére felrobbant az internet, sokan Durant fejét követelik, mások pedig úgy vélik, hasonlóan cselekedett, mint LeBron James 2010-ben, amikor a Miami Heathez igazolt.


Gyáva a neved!

"Nagyon fáj, hogy mennyi embernek okozok fájdalmat. De azt hiszem, nekem most ezt a döntést meg kellett hoznom."

Amikor LeBron James 2010-ben élőben, az ESPN kamerái előtt egy egyórás műsor végén bejelentette, hogy távozik Clevelandből és a Miami Heathez igazol, nemzeti hősből azonnal áruló lett Ohióban. Még a tulajdonos is – aki az idei bajnoki cím után azonnal neki mondott köszönetet – nyílt levélben tájékoztatta Jamest, hogy kvázi persona non grata lett, sőt azt is előre vetítette, hogy a Cavs előbb nyer bajnokságot, mint a Heat – nem jött be a jóslat.


James élő adásban gyalogolt bele Cleveland szívébe


Kevin Durant hat éve azt írta, hogy "most mindenki a Heathez és a Lakershöz akar igazolni? Térjünk vissza a régi módihoz, és oldjuk meg magunk a dolgokat". Ezzel egyértelműen azt üzente, hogy az igazi bajnokok nem állnak össze nagy sztárokkal csupán azért, hogy nyerjenek.

Stephen A. Smith, az ESPN vezető szakértője kiakadt Durant mostani döntésén. "A leggyávább húzás, amit valaha egy szupersztártól láttam. Nem azzal van a baj, hogy Oklahomából távozik, mert ha nem érzi jól magát, vagy csak szimplán váltani akarna, az teljesen rendben lenne. De az, hogy ahhoz a csapathoz szerződik, amely ellen képtelen volt nyerni 3-1-ről, pedig három meccse is volt befejezni, hát az nagyon gyáva dolog szerintem.”


Égnek a Durant-mezek:


Smith azt is leszögezi, hogy senki ne merje LeBron döntésével egy lapon említeni ezt a húzást, mert James egyedül volt Clevelandben pár középszerű játékossal, míg Durant egy kész, erős csapatot hagy magára egy sztárcsapatért.


Az új Szupercsapat

Van, aki Smith eszmefuttatásaival ellentétben inkább arra figyel, micsoda csapat alakul Oaklandben. Vannak, akik úgy gondolják, átlag 200 pontot fog szórni a csapat, mások úgy vélik, akár veretlenül is lehozhatják a következő szezont.

Persze egyik sem reális, de abban igazuk van, hogy a Curry-Thompson-Durant-Iguodala-Green ötös lehet a legbrutálisabb felállás az NBA történelmében.


A rekordhalmozó szezon összefoglalója:


Ott van Steph Curry kétszeres MVP (legértékesebb játékos), aki az előző szezonbéli 402 triplájával soha nem látott rekordot állított fel. Mellette az a Klay Thompson áll, aki Curry mögött második az örökrangsorban, már ami a bedobott hárompontosokat illeti. Az idei, vesztes nagy döntőn pedig kiderült, hogy van a csapatban Currynél is fontosabb láncszem: Draymond Green, aki mentalitásának köszönhetően egyik azoknak, akik hármastól ötös posztig bármilyen szerepben képes kiemelkedőt hozni.


Működhet ez egyáltalán?

A szupercsapat tehát megalakult, de egy-két bökkenő még akkor is akad, ha nagyon optimistán tekintünk a jövőbe: a labdaelosztások és a szerződések.

Érdemes egy 2010-es összehasonlítás felidézni: a James-féle Miami Heat négy szezon alatt két bajnoki címig és két döntőig jutott, az hamar kiderült, hogy a LeBron-Wade-Bosh hármas annyira labdaigényes, hogy a padról beszálló kiegészítőknek szinte semmi sem jutott – kiegészítők nélkül meg szinte lehetetlen bajnokságot nyerni.

A Warriorsnál van négy, már említett labdaigényes, igazi scorer a kezdőben: az elmúlt szezonban Curry 30 pontot, Thompson 22, Durant Oklahomában 28, Green pedig 14 pontot átlagolt. Nate Silver, az ESPN és a FiveThirtyEight szakírója is azt írja: egy Durant-féle sztár beépítése nagyon kemény feladat elé állítja majd a szakvezetést.


2016 NBA Finals - Game One

Curry és Thomspon nagyon várja már Durantet


A másik nagy kérdés a megfelelő cserejátékosok megtalálása és beépítése: a kiscsatár érkezése után Barnes és Bogut azonnal, még hétfőn távozott, és a többieknek sincs nagyon maradásuk, egyszerűen nem férnek be a fizetési sapka alá – kivétel Shaun Livingston, akinek élő szerződése van. A Warriors utóbbi éveinek egyik legnagyobb erőssége pont a kispad volt, tehát nagyon fontos lenne, hogy megfelelő, olcsó, kezelhető emberekkel töltsék fel a keretet.

Ha még hozzátesszük, hogy egyszer majd meg kell fizetni Curryt és Thompsont is, akkor tényleg igaz, hogy a munka csak most kezdődik. A projekt kimenetele több változós: lehet a történelem egyik legnagyobb húzása, de lehet karriereket bedöntő blama is.