A Vakok Intézete körül lesett áldozataira a fiatalkorú

Fotó: Vs.hu / Kozma Zsuzsi

-

Volt olyan látássérült, akit 350 forintért fenyegetett veréssel, késeléssel.


A fiatalkorú vádlott 2014. augusztus 23. napján a késő délutáni órákban a XIV. kerületben lévő Vakok Állami Intézete közelében figyelte ki áldozatait, akik fehér bottal közlekedtek. Egy erősen látássérült, fehér bottal közlekedő sértett kezéből először a szatyrát próbálta meg kitépni, majd megfenyegette, hogy társaival megkéselik, ha nem ad neki pénzt. A sértett a fenyegetéstől megrémült, ezért a nála lévő mintegy 350 forintot átadta a vádlottnak.

Az ügyészség közleménye szerint a fiatalkorú elkövető nem sokkal ezután kifigyelt egy másik, szintén erősen látássérült, fehér bottal közlekedő férfit, aki éppen vak édesanyját kísérte a Vakok Állami Intézetébe. A vádlott a férfi mögé lépett, majd egy hirtelen mozdulattal hátulról kitépte a sértett nyakából annak arany nyakláncát a rajta lévő két darab arany medállal együtt, majd rögtön futásnak eredt. A sértett a vádlott után fordult, azonban eközben elesett, ezután pedig már nem tudta követni a támadót.

A fiatalkorú vádlottat a kerületi ügyészség a bűncselekmény elhárítására korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével vádolja, amely bűncselekmény esetén, az elkövetéskor tizennégy éves fiatalkorú vádlottra kiszabható szabadságvesztés törvény szerinti leghosszabb tartama öt év.