A vacsoraasztalnál zajlott Trump és Putyin második találkozója

Fotó: MTI/AP / Patrick Semansky

-

Az orosz és az amerikai elnök nem egyszer, hanem kétszer tárgyalt a hamburgi G20-as csúcson.


A második megbeszélésről a Reuters és a CNN számolt be, az információt pedig a Fehér Ház is megerősítette. Az elnöki hivatal azonban nem részletezte, hogy a két államfő második találkozója milyen hosszú volt és mi volt a témája.

Kedd este kiderült: a két elnök nem külön találkozót tartott, hanem a vacsoraasztalnál beszélgettek. Vlagyimir Putyin mellé ültették az amerikai first ladyt, Melania Trumpot, a vacsora végén pedig Donald Trump is csatlakozott, és bekapcsolódott a beszélgetésbe.

A feltételezett második találkozóról szóló információ bejárta az amerikai sajtót. A CNN feltételezte, hogy Melania Trump – mivel szlovén születésű – valószínűleg oroszul beszélgetett Putyinnal. A közszolgálati rádió, az NPR pedig Sean Spicerre hivatkozva tálalta a történetet. A Fehér Ház szóvivője azonban csak annyit mondott, hogy Trump és Putyin a csúcstalálkozón tartott tárgyalások utáni díszvacsorán is beszélgettek.

Az NPR szerint a második tárgyalásról szóló információ Ian Bremmertől, a politikai konzultációval foglalkozó, demokrata-közeli Eurasia Csoport elnökétől származott. Bremmer nem volt Hamburgban, de azt állította, hogy a csúcstalálkozón résztvevőitől hallott Trump és Putyin újabb, tárgyalásáról. Bremmer szerint a két államfő másodjára egy órán keresztül beszélgetett. Tudomása szerint Trump és Puyin bizalmasan beszélgetett egymással.

Trump a Twitteren reagált. "Beteg dolog a hamis híreket gyártó média története a titkos találkozóról Putyinnal. Németország kancellárja a G20-ak valamennyi vezetőjét a hitvesükkel együtt meghívta. A sajtó tudott erről!" – írta.

A G20-ak július elején tartották csúcstalálkozójukat. A Trump és Putyin első hivatalos tárgyalása a tervezettnél hosszabb ideig, több mint két és fél órán keresztül tartott.


Megvan a jelölt

A Fehér Ház bejelentette, hogy az elnök Jon Huntsmant jelöli az USA oroszországi nagykövetének. Az 57 éves Huntsman tapasztalt politikus és diplomata: 2005 és 2009 között Utah állam kormányzója volt, nagykövetként szolgált Szingapúrban, később pedig Kínában.

Ronald Reagan elnöksége alatt a Fehér Ház munkatársa volt. Idősebb George Bush idején volt szingapúri nagykövet, ifjabb George Bush elnökségének éveiben az USA kereskedelmi képviselőjének helyetteseként tevékenykedett. 2001-ben ő indította el Dohában a globális kereskedelmi tárgyalásokat és ő irányította Kína Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) történt csatlakozási tárgyalásait. 2009-ben Barack Obama Pekingben akkreditált nagykövetté nevezte ki.

A hét gyermeket nevelő, mormon Huntsman 2012-ben indult a Republikánus Párt elnökjelöltségéért is, végül alulmaradt távoli rokonával, Mitt Romneyval szemben.

Nagyköveti jelölése nem meglepetés, Trump már márciusban jelezte, hogy őt szeretné Moszkvába küldeni.