A V4-ek a B6-ért

-

Magyarország a Balkán felé bővítené az EU-t.


A visegrádi csoport (V4) tagországainak külügyminiszterei nyilatkozatot adtak ki keddi varsói tanácskozásukon az Európai Unió bővítéséről. Ebben támogatásukról biztosították azon hat nyugat-balkáni országnak az EU-tagság elérésére tett erőfeszítéseit, amelyek még nem tagjai az uniónak.A V4-ek külügyminiszterei nyilatkozatot adtak ki az EU bővítéséről

Witold Waszczykowski lengyel, Lubomir Zaorálek cseh, Miroslav Lajčák szlovák és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter megerősítették hazájuk arra irányuló szándékát, hogy együttműködnek a balkáni országokkal, és támogatják integrációs törekvéseiket. Pozitívan értékelték minden eddigi lépésüket az EU-hoz és a NATO-hoz való közeledés érdekében.

„Az EU bővítése felbecsülhetetlen értékű eszköz a Nyugat-Balkán biztonságának, stabilitásának és jólétének növelésére. Amint az EU Globális Stratégiájában is szerepel, a hiteles bővítési politika stratégiai befektetés Európa biztonságába és jólétébe, és egy


bizonyos mértékig már eddig is hozzájárult Európa békéjének fenntartásához”

– olvasható a közleményben.

A jószomszédi kapcsolatok a sikeres EU-integráció egyik feltétele. Ezért arra bíztatjuk nyugat-balkáni partnereinket, hogy folytassák az egymás közötti kapcsolataik normalizálását és fejlesztését, és a párbeszéd útján közelítsék egymáshoz társadalmaikat – tették hozzá.

A varsói tanácskozáson a visegrádiakon kívül az említett hat nyugat-balkáni ország (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Macedónia, Montenegró és Koszovó), valamint Bulgária, Horvátország, Görögország, Románia, Szlovénia és Olaszország külügyminiszterei vettek részt. A találkozón a migráció, az energiabiztonság, a hibrid fenyegetések, a terrorizmus és a szervezett bűnözés kérdése is szerepelt.


Miroslav Lajčák szlovák, Witold Waszczykowski lengyel, Szijjártó Péter magyar és Lubomir Zaorálek cseh külügyminiszter (balról jobbra) a visegrádi négyek (V4) és a Nyugat-Balkán külügyminisztereinek találkozóján Varsóban


Magyarország kedden Varsóban három konkrét javaslatot tett az európai uniós bővítési folyamat felgyorsítására – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon a sajtóértekezleten, amelyet a V4 csoportot alkotó országok külügyminiszterei, valamint Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai uniós főképviselő tartottak, miután megbeszélést folytattak hat nyugat-balkáni ország külügyminiszterével is.

A V4-eknek az eddigieknél is aktívabbaknak kell lenniük az Európai Unió bővítésének felgyorsításában– hangoztatta Szijjártó az új kezdeményezéseket indokolva.

  • Az első javaslat az, hogy Szerbiával az EU még az idén megnyisson három fejezetet a csatlakozási tárgyalásokon, mégpedig a közbeszerzésről, az oktatásról és a kutatás-fejlesztésről szólókat.
  • A másik javaslat az, hogy Albánia esetében „ne toljuk el a csatlakozási tárgyalások megkezdését az Európai Bizottság következő jelentéséig, vagyis 2018-ig”, hanem azonnal kezdődjenek el, amint Albánia erre készen áll.
  • Harmadrészt pedig „fejezzék be a Macedóniával űzött csúf játékot, és vegyük rá Görögországot arra, hogy a vétójogával ne éljen, ne blokkolja a macedón csatlakozási folyamat megkezdését” fogalmazott Szijjártó Péter. (Görögország elsősorban a kis ország nevét kifogásolja.)


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter


Szijjártó: a bevándorlási válság miatt is szükséges a nyugat-balkáni országok integrációja

A bevándorlási válság miatt is szükséges a nyugat-balkáni országok uniós integrációja – értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Varsóban, a V4 külügyminisztereivel, valamint Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai uniós főképviselővel közösen megtartott sajtóértekezleten.

Nem tudhatjuk, hogy az Európai Unió (EU) és Törökország megállapodása meddig tart ki, és mikor indul újabb bevándorlási nyomás Európába a Nyugat-Balkánon keresztül – értékelte Szijjártó. Ebben az összefüggésben Európa alapvető érdekének nevezte azt, hogy a nyugat-balkáni országok legyenek abban az erőállapotban, hogy megvédjék határaikat egy újabb bevándorlási nyomás esetén.

A nyugat-balkáni országok megerősítéséhez vezető leggyorsabb és leghatékonyabb út az európai integráció - fejtette ki. Ezért Magyarország a V4-ekkel együtt mindent megtesz annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni országok európai integrációja minél gyorsabban megtörténjen – szögezte le.