A Twitter miatt perlik Trumpot

Fotó: AFP / KENA BETANCUR

-

Az elnök bíráló megjegyzéseik miatt törölte őket. Az első alkotmánykiegészítésre hivatkoznak.


Egy szólásszabadságért küzdő csoport pert indított Donald Trump, mert tagjait kitiltotta a Twitter-oldaláról. Az elnököt azzal vádolják, hogy megsértette az amerikai alkotmány első kiegészítését – ez garantálja a szólásszabadság jogát.

A perkérelmet a Columbia Egyetem egyik intézete nyújtotta be New Yorkban, de hét magánszemély is csatlakozott. A panaszosok nehezményezik, hogy Trump törölte őket, majd blokkolta a hozzáférésüket az oldalhoz, mert bíráló megjegyzéseket fűztek a bejegyzéseihez vagy gúnyolódtak az elnökön. A kizártak nemcsak bejegyzéseket nem tehetnek, de nem láthatják az elnök és mások ott szereplő bejegyzéseit sem.

A perkérelem szerint Trump lépése alkotmányellenes, mert a kritika elfojtásával akadályozza a szólásszabadság érvényesülését. Érvelése szerint az elnök gyakran a Twitteren tesz politikai nyilatkozatokat, ezért oldala nyilvános fórumnak minősül, amelyről nézetei miatt senki sem zárható ki. A múlt hónapban Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője jelentette be, hogy az elnök bejegyzései hivatalos állásfoglalásoknak minősülnek.

A perben alperesként Trump mellett Spicert és Dan Scavinót, a Fehér Ház közösségi médiával foglalkozó igazgatóját jelölték meg. A felperesek a Twitter-oldal blokkolásának feloldását kérik a bíróságtól, valamint annak elrendelését, hogy az elnöknek kötelező legyen mindenki számára hozzáférést biztosítania.

A Columbia Egyetem Knight Intézete – amely szépirodalommal és írói kurzusokkal foglalkozik – Trumpnak írt levélben jelezte: amennyiben továbbra is tiltja a hozzáférést a Twitteréhez, az intézet munkatársai jogi úton szereznek elégtételt.

„Mindenkinek, akinek életbevágóan fontos a demokrácia ügye, joga van hozzáférni az elnök Twitter-bejegyzéseihez" – írta Joe Papp újságíró és blogger, az egyetemi intézet keresetéhez csatlakozó hét egyéni pereskedő egyike. Papp azt írta: több mint tíz éve republikánus, és a pert nem politikai okokból indította, hanem mert "nagyon kényelmetlenül érzi magát a tiltás miatt".

A kitiltottak között vannak újságírók, szociológusok, politikai aktivisták, dalszerzők, vagy például Philip Cohen, a Marylandi Egyetem professzora, aki egy alkalommal azt írta Trump Twitter-oldalára, hogy az elnök „korrupt, hozzá nem értő önkényúr".