A TV2 visszavonulót fújt

-

A TV2 állítása szerint még nem kapta kézhez a Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatását a szpot sugárzásától való eltiltásról, de inkább felhagynak a kormányhirdetés leadásával.


Egy napja írtunk arról: a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ugyan eltiltotta a TV2-t a kormány „Újra rezsicsökkentés” című szpotjának sugárzásától, de bírságot emiatt nem vetett ki. A kereskedelmi csatorna ezután tudatta az MTI-vel: egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést a döntésről, mégis felhagynak a kifogásolt reklámfilm sugárzásával. A TV2 közleménye szerint aggályos, hogy az NVB kizárólag a TV2-vel szemben hozott elmarasztaló határozatot. Állításuk szerint ugyanis a reklámfilmet más médiumok, így az ATV, az Inforádió, a Sport1, a Story4 és a Story5 is leadták, de a kérelmezők egyedül a TV2-vel szemben indítottak eljárást, így az NVB is csak őket tiltotta el a sugárzástól. Az NVB 12:8 arányban döntött úgy, hogy a kereskedelmi csatorna a továbbiakban nem adhatja le a szpotot.


Braun és Szigetvári kifogásolták a gyakorlatot

Korábban Braun Róbert (MSZP) és Szigetvári Viktor (Együtt-PM) emelt kifogást az ellen, hogy állami hirdetések menjenek kereskedelmi csatornákon, kikerülve ezzel a  kampányreklámokra vonatkozó szabályozást. A Kúria pedig jogosnak is ítélte panaszukat, és arról döntött: a TV2 nem sugározhatja tovább a kormány hirdetését. Határozatában a Kúria leszögezte: tájékoztató anyagoknál nem a megrendelő személye, hanem az anyag tartalma számít – így dől el, közérdekű közleményről vagy politikai reklámról van-e szó.