A tűzszünet ellenére harcoltak Jemenben

-

Legalább tíz ember életét vesztette az öt nappal ezelőtt életbe lépett tűzszünet ellenére vasárnapra virradóra kirobbant összecsapásokban a délnyugat-jemeni Taizz városában.


Helyi lakosok és egészségügyi illetékesek szerint szombat este a dél-jemeni Dalea városban is harcok törtek ki a síita húszi lázadók és a kormányerők között. Áldozatokról itt egyelőre nem érkeztek hírek.

Az öt napig érvényes, de meghosszabbítható tűzszünet célja, hogy a humanitárius segélyszállítmányok eljuthassanak a nélkülöző jemeni lakosság számára.

A fegyvernyugvási egyezmény lejárta után hétfőn konferenciát tart a kormány a jemeni politikai csoportok számára a belpolitikai válság rendezésére. A rendezvényen való részvételt a húszik és a velük szövetséges, Ali Abdalláh Száleh volt jemeni elnökhöz hű erők is visszautasították.

Az utóbbi napokban ugyanakkor Száleh pártjának, az Általános Népi Kongresszusnak több magas rangú vezetője is Rijádba utazott, hogy hűséget fogadjon a nemzetközi közösség által elismert jemeni államfőnek.

Jemenben a síita lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait.