Bezárnak a görög bankok, csak a turisták vehetnek ki 60 eurónál többet

Fotó: Getty Images / Milos Bicanski

-

A pénzügyminisztérium korlátozása nyomán naponta legfeljebb 60 eurót lehet felvenni az automatákból Görögországban, mindez azonban nem vonatkozik a külföldön kibocsátott hitel- és bankkártyákra, vagyis a turisták továbbra is vehetnek ki pénzt, már ha marad az ATM-ekben. A bankok nem nyitottak ki hétfőn, és legalább egy hétig zárva is maradnak.


Ha ön Görögországban van, ossza meg velünk tapasztalatait, vagy küldjön képet, videót a hirek@vs.hu címre!


Hétfőn bezárnak a bankok Görögországban, és egy hétig, július 6-ig zárva is maradnak – derült ki a hétfő hajnalra Athénban megjelentett hivatalos kormányközlönyből. A Prokopisz Pavlopulosz államfő és Alekszisz Ciprasz aláírásával jegyzett dokumentumban a helyzet rendkívüliségével magyarázták a lépést, amelyet a görög pénzügyi rendszer és az ország gazdaságának védelme tesz szükségessé, mert az Eurócsoport június 27-i döntése nyomán korlátozták a görög bankok számára elérhető likviditás összegét. Arra az időre, amíg zárva tartanak, a bankok a nem számítanak fel hitelkamatot.


A görög pénzügyminisztérium intézkedése nyomán 60 euróban limitálták azt az összeget, amelyet helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehetnek a pénzjegykiadó automatákból. Megtiltottak egyben minden pénzátutalást külföldre. A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén.


Külföldi bankkártyákra külön rendelkezést ad majd ki a görög pénzügyminisztérium. Az AP amerikai hírügynökség azonban azt jelentette, hogy a külföldön kibocsátott hitel- és bankkártyákkal korlátozás nélkül lehet majd pénzt felvenni az automatákból. Ennek elsődleges haszonélvezői a Görögországba látogató turisták, valamint a vendéglátás. Vasárnap sok aggódó külföldi turista ugyanis a görögökkel együtt állt sorba a pénzkiadó automatákhoz, attól tartva, hogy a korlátozások rájuk is vonatkoznak majd. A BBC szerint a ATM-ek 60 százaléka már kiürült, a görög kormány ugyanakkor azt mondja, legkésőbb hétfő délutánra újra használhatók lesznek az automaták.


Alekszisz Ciprasz miniszterelnök Twitter-üzenetben is kérte a lakosságot, hogy az emberek legyenek türelemmel, ne vegyék ki a pénzüket, mert a banki betéteik biztonságban vannak.A BBC elemzője ugyanakkor azt mondja, hogy a bevezetett korlátozások és a bankok zárva tartása nagyon rossz hírt jelent a görögök számára. Hiszen így kevesebbet tudnak költeni, kevesebb pénzt képesek befektetni, és ezzel a már alapvetően gyenge lábakon álló görög gazdaság mély recesszióba kerülhet.


A görögöknek összesen 323 milliárd euró adósságuk van, és ennek az adósságnak csupán egy kis töredéke az az 1,6 milliárd euró, aminek a törlesztését az IMF felé meg kéne kezdeni június 30-án. Csakhogy még ennyi pénzük sincs, sőt újabb pénzügyi segítség kellene nekik. Segítséget - a hitelprogram öt hónapos hosszabbítását - csak akkor kapnának, ha még tovább húznának a nadrágszíjon. Ezt azonban a politikai elit nem akarja vállalni.

Ha viszont a görögök nem törlesztenek, akkor annak államcsőd, nemzetközi jogi zavar, még akár az eurozóna elhagyása is lehet a következménye.

A pénzügyminiszerekből álló Eurócsoport nem hajlandó a határidőt 30-a utánra tolni, holott a görög parlament a hétvégén megszavazta Ciprasz javaslatát egy határidő után népszavazásról, amelyen a görög kormány tulajdonképpen a hitelezők ellen buzdítana. Az IMF-elnök keményen kiállt a népszavazás ellen.