A turisták negyede nem fizet adót

-

A települések fele nem ellenőrzi, ezért a vendégek jó része nem fizet idegenforgalmi adót.


Az idegenforgalmi adót (ifa) beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést, így nagyon magas – átlagosan 23 százalék – a „láthatatlan” vendégéjszakák becsült aránya – mondta Almádi Krisztina, a településmarketinggel foglalkozó EMKA Tanácsadó Kft. szakmai igazgatója az MTI-nek.

Az idén nyáron a Jegyzők Országos Szövetségével közös kutatást készítettek az ifaszabályozásról és a hatékony adóbeszedésről. Ez azért fontos, mert a jövő évtől az ifabevételek minden forintja után korábban járó 1,55 forint állami támogatás 1 forintra csökken, vagyis meg kell fogni minden fillért az önkormányzatoknak, hiszen ez a turisztikai szempontból jelentős települések számára jelentős bevételkiesést jelent. Akár eddig ingyenes szolgáltatások válhatnak fizetőssé.


Vajon ő fizetett-e?


Az ifa szabályozása a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik, és változatos képet mutat mind az adóval kapcsolatos adminisztráció, mind a behajtás és az ellenőrzés módja. Sokszor – a behajtásra fordított energia ellenére is – csak a töredéke folyik be annak az összegnek, amelyet a tényleges vendégéjszakák száma generálhatna egy-egy településen. A települések emiatt további kiegészítéstől vagy pályázati lehetőségtől esnek el.

Almádi Krisztina elmondta, a kutatási eredményekről minden megyében szakmai fórumot tartanak szeptember-októberben, hogy jó gyakorlatokat dolgozzanak ki, amelyekkel a települések hatékonyabbak lehetnek az adóbeszedésben és az ifabevételek növelésében. A fórum a Zala megyei Gyenesdiásról indult a héten. A 3173 magyarországi település közül 826 önkormányzat vezette be az idegenforgalmi adót, közülük az idei, két hónapig tartó online kutatásban közel négyszázan vettek részt.