A tüntetés semmi a ma Kishantoson elhangzottakhoz képest

Fotó: VS.hu/Hirling Bálint / VS.hu/Hirling Bálint

-

Aki nem tudott hirtelen Kishantosra leutazni, annak a fővárosban, a Vidékfejlesztési Minisztérium épülete előtt szerveztek tüntetést, amelyen viszont alig voltak többen 60-70 főnél. Kishantoson azonban zajlottak az események, volt rendőrségi feljelentés, Szél Bernadettet „leszarházizó” biztonsági ember és vita a földhasználati jog felett.


A demonstráción Szél Bernadett LMP-s politikus, Szabó Rebeka, az Együtt-PM szakpolitikusa és Csiba Katalin, az LMP EP-képviselőjelöltje is részt vett, Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse pedig felszólalt. Az „El a kezekkel Kishantostól!” néven szerveződött tüntetés apropója az volt, hogy szombaton reggel Kishantoson munkagépek jelentek meg, és a jelenleg birtokvédelmi eljárás alatt álló biogazdaság 452 hektárnyi területén elkezdték beszántani a terményeket. Az eddig a föld kezeléséért felelős Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetője, Ács Sándorné Éva szerint több mint 140 millió forint értékű az a bionövény-állomány, amelyet a tavalyi földbérleti pályázatot megnyert nagygazdák most beszántanak. A napközben a helyszínre megérkezett civil szervezetek (köztük a Greenpeace) mellett Szabó Rebeka és az LMP néhány politikusa szerint is jogtalan a gazdák „földfoglalása”, mivel az érintett területek földhasználati jogával kapcsolatban jelenleg is zajlanak a peres eljárások (a következő tárgyalás április 25-én lesz). Mindezek befejezéséig mások nem vehetnék használatba a földeket. Szabó Rebeka erőfitogtatásnak, Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke fideszes agressziónak nevezte a kétharmados győzelem véglegesítésének napján történteket.


-


„Most már mindenki számára nyilvánvaló, hogy az »új bérlők« és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) mennyire nem tisztelik a földet. Akik ezt képesek voltak ilyen lelkiismeretlenül és szisztematikusan végigcsinálni, azokról nehéz feltételezni, hogy a föld jó gazdái lesznek.”
Rodics Katalin, a Greenpeace kampányfelelőse


Ángyán maffiáról beszél

A földbérletosztás módszerei elleni küzdelmet elsőként elkezdő Ángyán József volt államtitkár és fideszes, most független országgyűlési képviselő is szót emelt a történtek miatt: „Agresszió Kishantos ellen – a maffia nem tréfál, és állami védelmet élvez!” című közleményében. Ángyán szerint a kishantosi gazdaság fejlődő vetéseit – a rendőrség asszisztáló jelenléte mellett, az illetékes államtitkár egyetértő nyilatkozata kíséretében – semmisítették meg, annak ellenére, hogy a földbérletek ügyében még nem született jogerős bírósági döntés, és az új „nyerteseket” a hatóság – kérésük ellenére – sem helyezte birtokon belülre. Az állam pedig nemcsak asszisztál mindehhez, hanem a bűncselekmény alapos gyanúját felvető akcióhoz biztatást is ad – írta Ángyán, hozzátéve, hogy „ez itt a vége a közjót és az azt szolgáló intézményeket védő állam mítoszának”, és „Kishantos sorsa saját jövőnket is előre vetíti, ha a mohó, zsákmányszerző maffiacsaládok hálózata és az azt kiszolgáló állam »kétharmados«, »feudális« brutalitása rajtuk következmények nélkül, büntetlenül átgázolhat.”


Míg a Kishantosiak rendőrségi feljelentést tettek a gazdák jogtalan tevékenysége miatt, addig Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár azt állította, hogy semmi kivetni való nincs a traktorok szombat reggeli megjelenésében. Szerinte a kérdéses állami földterületet a Nemzeti Földalapkezelő pályázati úton haszonbérbe adta helyi gazdáknak, akik fél éve nem tudják azt használni, mert a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ, amelynek tavaly ősszel lejárt a szerződése, nem hajlandó levonulni a területről. Bitay a kishantosiak megjelenését nevezte provokációnak.


-


Útonállók útszéli stílusban beszéltek

Még reggel Ács Sándorné közölte, hogy a földterületekre vezető utakat egy biztonsági szolgálat emberei állják el, később pedig a helyszínre megérkezett rendőrség a civileket és a baloldali politikusokat a terület elhagyására szólította fel. Szél Bernadett LMP-társelnök a Facebook-oldalán még azt írta, hogy az ő értesülései szerint a sárbogárdi rendőrséget ugyanaz az ember hívta ki, aki az utakat is biztosította. A Greenpeace szerint a biztonsági szolgálat embereit Zászlós Tibor rendelte ki, aki a Nemzeti Agrárkamara alelnöke és a közelben 9000 hektárnyi területet birtokló Mezőfalvi Zrt. vezérigazgatója. A zrt. az Indexnek adott közleményében azonban cáfolta, hogy Zászlós bérelte volna fel a B5 Global Monitoring Kft. fegyvereseit, a vezérigazgató ugyanis „nem adott megbízást a kft.-nek utak vagy egyéb területek őrzésére”. Szél Bernadett a a Facebookon azt is megjegyzte, hogy a biztonsági szolgálat tagjai útszéli stílusban kommunikáltak a tiltakozókkal, a köztévét például felszólították, hogy nem készíthet felvételeket, Szél Bernadettet pedig nemes egyszerűséggel „leszarházizták.” A nap további, részletes eseményeiről itt olvashat.