A tuniszi terroristák Líbiában kaptak kiképzést

Fotó: AFP / FETHI BELAID

-

A tunéziai terrortámadás két elkövetője Líbiában kapott fegyveres kiképzést a dzsihadisták egyik táborában - közölte a tuniszi kormány.


Az észak-afrikai ország belügyminiszterének tájékoztatása szerint a két merénylő még tavaly szeptemberben utazott Líbiába, miután tunéziai mecsetekben beszervezték őket a szélsőségesek.


A rendőrök csütörtökön „elővigyázatosságból” körülkerítették a közszolgálati rádió székházát Tunisz központjában, miután terrorfenyegetéseket kaptak -– jelentette be a hatóság első embere. Az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a rendfenntartó erők lezárták a forgalmat a környéken.

A terroristák szerdán támadták meg a tuniszi Bardo Múzeumot, ahol több száz turista tartózkodott. A lövöldözésben huszonhárom ember vesztette életét, legalább negyvenheten megsebesültek. A biztonsági erők a szerdai túszszabadító akció során lelőtték a két merénylőt. Összefoglalónkat a tegnapi nap eseményeiről itt találja.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális szervezet csütörtök este kiadott közleményében elítélte a támadást, „az emberiség és a baráti Tunézia elleni bűncselekménynek nevezte azt”. Az Izrael és az Egyesült Államok által terrorista szervezetnek tekintett Hamász rendre elítéli az Iszlám Állam kegyetlen tetteit.

A tuniszi Bardo Múzeum megtámadása több mint egy évtizede a legsúlyosabb merénylet volt az észak-afrikai országban, amely négy évvel az autokrata rendszer megdöntése után befejezte az átmenetet a demokráciába. Szabad választásokat tartottak, új alkotmányt fogadtak el, és politikai kompromisszumra jutottak egymással a világi és a mérsékelt iszlamista pártok. A biztonsági erőknek azonban küzdelmet kell vívniuk a szélsőséges iszlamistákkal.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a Bardo Múzeumban lelőtt két terrorista melyik erőszakos csoporthoz tartozott, az Iszlám Állam terrorszervezet azonban magára vállalta a merényletet.