A tuniszi 12 halottas merényletet is vállalta az Iszlám Állam

Fotó: MTI/EPA / Mohamed Meszara

-

A szervezet meg is nevezte az öngyilkos merénylőt, aki az elnöki őrség tagjait ölte meg.


A robbantás Tunisz központjában, a belügyminisztériumtól néhány száz méterre történt. Az őrség tagjai éppen szálltak fel a buszra, hogy a külvárosban lévő elnöki palotába utazzanak. Egy biztonsági forrás szerint vélhetően az őrség egyik tagja hajtott végre öngyilkos merényletet.

Az Iszlám Állam közleménye szerint a támadót Abu Abdulláh al-Tuniszinak hívták, aki miután felszállt a többiekkel a buszra, mintegy 20 "hitetlent" ölt meg. Hivatalos források szerint a támadásban tizenketten, mások szerint tizenhárman haltak meg.

„Tunisz zsarnokainak nem hagyunk békét, és nem pihenünk, amíg Tuniszban Isten törvényei nem uralkodnak" - áll a közleményben.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök szükségállapotot rendelt el, és kijelentette, hogy országa háborúban áll a terrorizmussal. Az elnök tévés beszédében a nemzetközi közösség segítségét kérte, és közös fellépést sürgetett a terrorral szemben.Idén ez már a harmadik jelentősebb terrorakció volt Tunéziában. Júniusban egy terrortámadás 38 turista életét oltotta ki egy tengerparti hotelben, márciusban pedig 21 embert öltek meg fegyveresek a tuniszi Bardo múzeumban.