A tudomány számára ismeretlen, új, őshonos halfajt találtak a Körösben

-

Valóságos tudományos szenzációnak számít, hogy magyar és cseh szakemberek azonosították az arasznyi méretű bihari márnát. A tudósok sokáig úgy hitték, hogy a Petényi Salamon János által felfedezett Petényi-márnánál nincs kisebb. Most kiderült, hogy mégis van.


Magyar és cseh kutatók eddig ismeretlen halfajt azonosítottak a Körösben: az apró termetű márnafaj a bihari márna nevet kapta – tudatta a Magyar Haltani Társaság elnöke.

Harka Ákos elmondta: a téma szakértői körében régóta ismert, hogy a horgászhalként kedvelt márna mellett a Körösben is él egy másik, apró termetű márnafaj. Ám bő másfél évszázadon át úgy vélték, hogy az nem más, mint a Petényi Salamon János által felfedezett és Heckel által 1852-ben leírt Petényi-márna. A 2000-es évek elején ugyanakkor egy átfogó kutatás bebizonyította, hogy a Petényi-márna mellett két további márnafaj is létezik: a Kárpát-medence északi részén a kárpáti márna, míg a délebbi területeken a balkáni márna honos.

Ez utóbbi fajok azonosítása után vetődött fel először a Körösben élő kistestű márnák tudományos vizsgálatának szükségessége. Éveken át tartó kutatómunka kezdődött helyszíni és laboratóriumi vizsgálatok sokaságával és nyolc magyar, valamint egy cseh szakember közreműködésével. Ennek során az arasznyi méretű hal mintegy két tucat példányát fogták ki a Sebes-Körös romániai és magyar szakaszairól. A magyarországi állományok gondos genetikai vizsgálata pedig igazolta, hogy a tudomány számára eddig ismeretlen, új, őshonos halfajról van szó.

A tudományos szenzációról szóló első híradás a napokban a nagy tekintélyű Molecular Phylogenetics and Evolution folyóiratban jelent meg.