A Trónok harca Emmy-rekordot döntött, Jon Hamm átka megtört

Forrás: AFP

-

Jon Hammet végre díjazták a Mad Menért, Viola Davis történelmet írt az Emmy-gálán.


A magyar idő szerint hétfőn hajnalban tartott 67. Emmy-díjátadón a Trónok harca rekordot döntött: 24 Emmy-jelöléséből 12-t díjra váltott – egy sorozat egy évben még sosem nyert ennyit. A legjobb drámasorozat díja mellett bezsebelte a legjobb írás (David Benioff, Dan Weiss), rendezés (David Nutter) és a legjobb férfi mellékszereplő díját is. Utóbbival a Tyrion Lannistert megformáló Peter Dinklage-t ismerték el. További nyolc díját már megkapta a múlt heti díjátadón, ahol a technikai Emmyket osztották.


Az eddigi rekordtartó Az elnök emberei volt, amely az első évadában kilenc Emmyt nyert.


Julia Louis-Dreyfus


A legjobb vígjátéksorozat a júniusban a negyedik évadját zárt Az alelnök (Veep) lett, főszereplője, Julia Louis-Dreyfus pedig a legjobb női alakítás díját kapta a vígjátéksorozatok kategóriájában. Ezzel a szereppel zsinórban negyedszer nyert.


Jeffrey Tambor


A vígjátéki kategóriában a legjobb színész Jeffrey Tambor lett a Transparentért (itt írtunk róla), ami négy további elismerést is kapott, köztük a legjobb rendezés díját a vígjátékoknál.


Jon Hamm átka végre megtört: a hét évados Mad Men minden egyes szezonjáért jelölték a legjobb férfi alakítás díjára a drámasorozatok kategóriájában, és idén végre, az utolsó évadért meg is kapta a szobrot.


Jon Hamm örül


A legjobb női alakítás díját a drámáknál Viola Davis kapta a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? (How to Get Away with Murder) című krimiért, amivel történelmet írt: ez volt az első alkalom, hogy fekete nő nyert ebben a kategóriában.


Viola Davis


A legjobb minisorozat a Frances McDormand főszereplésével készült Olive Kitteridge lett, amit mi is dicsértünk. Összesen hét kategóriában díjazták; szereplőit, McDormandet, Richard Jenkinst és Bill Murray-t színészi díjjal is elismerték.


Richard Jenkins, Frances McDormand

Richard Jenkins és Frances McDormand


A legjobb szkeccssorozat idén bevezetett díját Amy Schumer kapta az Inside Amy Schumerért, amit ennek a cikknek az elején is méltattunk.


Jon Stewart

Jon Stewart


Különösen izgalmas volt, hogy ki nyeri a beszélgetős tévéműsor kategóriáját, mert három legendás, leköszönő műsorvezető show-ját is jelölték, Jon Stewartét (itt írtunk a jelentőségéről), David Lettermanét és Stephen Colbertét. Stewart The Daily Show-ja vitte el a szobrot, amely a rendezésért és az írásért külön is nyert.

Amikor a díjátadó után megkérdezték Stewarttól, hogy visszatérne-e a műsorba abban az esetben, ha Donald Trump megnyerné az elnökválasztást, azt felelte, hogy "inkább szereznék egy rakétát, és távoznék egy másik bolygóra, mert ez a bolygó nyilván megőrült".

A jelöltek és díjazottak teljes listája itt böngészhető.