A Tour kikerülhet a nemzetközi szövetség naptárából

Fotó: AFP / JEFF PACHOUD

-

A Tour de France-t is szervező cég 2017-től kivonja versenyeit a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) naptárából.


Az Amaury Sport Organisation (ASO) azzal indokolta pénteki döntését, hogy nem ért egyet a versenynaptár reformjával, illetve nagyobb beleszólást akar abba, mely csapatokat hívhatja meg saját viadalaira. Az ASO azt kifogásolja, hogy az UCI a tervek szerint a jövőben nem feltétlenül biztosítaná, hogy a komolyabb versenyek elkerüljék egymást, illetve a World Tour-licenccel rendelkező csapatok kötelező résztvevői a versenyeknek, ami azt jelenti, hogy az általában 22 istállót felvonultató Tour esetében mindössze négy szabadkártyáról dönthetnek a szervezők.

A cég a Tour mellett olyan híres versenyeket rendez, mint például a szintén háromhetes Vuelta a Espana, vagy a klasszikus egynaposok közül a Párizs-Roubaix és a Liége-Bastogne-Liége, továbbá a Párizs-Nizza, vagy a Criterium du Dauphine körversenyek.

Az ASO döntése nem jelent kockázatot arra nézve, hogy esetleg elmaradnak ezek a versenyek, de azáltal, hogy kikerülnek az UCI égisze alól, a mezőny gyengülhet, mivel a legerősebb, World Tour-licenccel rendelkező csapatok is kihagyhatóak lesznek a meghívottak közül.