A totális futballnak lőttek, totális restartra van szükség Milánóban

Fotó: Getty Images / Giuseppe Bellini

-

A két olasz gigaklub történelmi mélypontra juthat a szezon végén. A rangadójuk alapján sok jóra sem az Inter, sem a Milan nem számíthat a jövőben. Inter–Milan 0–0, és amilyen az eredmény, olyan volt a derbi is.


SERIE A, 31. FORDULÓ:

AC Milan–Internazionale 0-0

Előzetesünkben azt írtuk, hogy ha a meccs unalmas lesz, akkor majd milánói történetekkel szórakoztatjuk magunkat, de ez elhamarkodott kijelentés volt. Az első félidő nem unalmas volt, hanem bűnrossz. „Taktikai harc”, hallhattuk a világ összes stúdiójában, a világ összes nyelvén, de ezt ne higgyük el, hazugság. Az első félidő nem taktikai harc volt, hanem két inkompetens csapat szomorú vergődése.

A legjobb osztályzatot a szurkolók érdemlik meg, mindkét oldalon fantasztikus élőképpel fogadták a csapatokat. A klubok és a város gazdag hagyományaira vonatkozó utalások azonban kimerültek a látványos drapériákban, néhány cirádás betűben és korhű jelmezbe öltözött lovagban. A pályán semmi sem idézte, hogy itt egykori BL-győztes csapatok találkoznak egymással, minden középszerű volt. Láttunk néhány veszélyes Inter-bombát, illetve egy meg nem adott gólt a Milannak, de a teljes agóniát jellemzi, hogy a vörös-feketék nem különösebben reklamáltak. Szenvedély? Semmi. Pedig a gólvonalról kivágott labdát Alex – úgy tűnt – szabályos körülmények között, vagyis nem lesről pofozta az üres kapuba.


Legalább a drukkerek készültek


Akkor még nem tudtuk, hogy ennek a mérkőzésnek a játékvezető lesz a főszereplője, Luca Banti a nagyjeleneteket a második félidőre tartogatta. A 63. percben Hérnanes lövése Antonelli kézfejéről pattant szögletre, de Banti és csapata ezúttal sem látott okot a közbeavatkozásra. Szöglet, hiába a nagy paláver, a lökdösődés. Pedig egyértelmű tizenegyes volt, a játékvezető hibáinak száma így 1–1-re módosult.


Az indulatok fokozódása viszont jót tett a meccsnek, mintha a focisták végre felfogták volna, hogy ez itt a derbi, jó estét, jó szurkolást.

Kiss Tibor Noé

— Kapcsolat

A 71. percben megint az Inter keveredett a Milan kapuja elé egy gyors kontrával. Hérnanes centerezése után Palacio lekésett a labdáról, Mexès viszont jobbal luftot rúgott, a támaszkodó balosáról pedig a hálóba pattant a labda. Az Inter-szurkolók megőrültek. Előbb az örömtől, aztán a bosszúságtól, Banti bíró ugyanis némi tanakodás után mégsem adta meg a gólt. Itt is kellett néhány lassítás, hogy megtudjuk, mi történt: a labdáról végül lemaradó Palacio az akció közben lerántotta Van Ginkelt, így került tempóelőnybe a védővel szemben, és bár a labdához végül nem ért hozzá, a gól pillanata előtti szabálytalansága vitathatatlanak látszott. Briliáns bírói ítéletnek gondoljuk az esetet, reméljük, a jövőben ez lesz az ún. Banti-modell.

A játék ezután percekig állt, az újrakezdés után pedig tényleg jó focit láthattunk, főleg az Intertől. Bár a teljesen váratlanul kezdőbe jelölt 18 éves középpályás, az elefántcsontparti Gnoukouri egyórányi játék után görcsöt kapott (és le is kellett őt cserélni), az Internazionale futballistái sokkal jobban bírták a hajrát. A párharcokat a kék-feketék nyerték, többször odaértek a kapu elé, Palacio egészen hihetetlen helyzetet hagyott ki, Icardi pedig a 90. percben tüzelt mellé a tizenhatosról egy rövid dekázási bemutató után.


Az egyszemélyes hadsereg, Hérnanes (jobbra)


Feltűnő volt azonban, hogy az Inter mennyire egyszemélyes csapat: Hérnanes kiválóan mozgatta a szálakat, lendületes volt, veszélyes. A többiek nem nőttek fel mellé, a 15 milliós Mateo Kovacic örök ígéretnek tűnik, Shaqiri kedvetlenül szállt be, Palacio pedig ebben az évben önmaga árnyéka, hosszan szökteti magát döntő helyzetben, cselei általában nem jönnek be. A Milan? Nem tudni, hogy mi a klub koncepciója, az elmúlt évek során tapasztaltak alapján a Milan mintha biztos középcsapat szeretne lenni a Serie A-ban.


Ha ez így van, akkor minden rendben, a célt a klub idén magabiztosan teljesíti, kiesésről szó sem lehet.

A döntetlennel mindkét csapat rosszul járt: hét fordulóval a szezon zárása előtt a Milan hátránya 6, az Interé 7 pont a jelenleg hatodik, utolsó Európa-liga indulást jelentő helyen álló Fiorentinával szemben (a firenzeiek ráadásul egy meccsel kevesebbet játszottak, holnap fogadják a Veronát). Könnyen előállhat egy olyan helyzet, amire a futball történetében még sosem volt példa a nemzetközi kupasorozatok 1955-ös rajtja óta: ősztől sem a Milan, sem az Inter nem indulhat Európában. Milánóban emiatt (és elnézve a ragadó színvonalát) csak egy cél lebeghet mindenki előtt: a teljes újratervezés.SERIE A, 31. FORDULÓ:

szombat:

vasárnap:

  • Sassuolo–Torino 1-1 (1-0)
  • AS Roma–Atalanta 1-1 (1-1)
  • Chievo–Udinese 1-1 (1-0)
  • Empoli–Parma 2-2 (2-1)
  • Palermo–Genoa 2-1 (2-0)
  • Cagliari–SSC Napoli 0-3 (0-2)
  • Internazionale–AC Milan 0-0
hétfő:
  • Fiorentina–Verona 20.45