A KDNP bekeményítene a drogozó kismamák ügyében

Fotó: MTI Zrt. Fotószerkesztőség / Szigetváry Zsolt

-

Harrach Péter szerint a jelenlegi szabályozás nem védi eléggé a magzatok egészségét, törvényt kell módosítani.


A leendő gyermek állapotának veszélyeztetése nem tartozik a női önrendelkezés körébe - közölte Harrach Péter a hirado.hu-val. A politikus azután beszélt erről, hogy múlt héten két törökszentmiklósi nőn is császármetszést kellett végrehajtani, miután drogfogyasztás miatt súlyos állapotba kerültek, több fogyasztóval együtt. Hétvégén elterjedt, hogy a csecsemők nem élték túl a szerhasználatot, ám ezt később a nagymama cáfolta.

A KDNP frakcióvezetője szerint a magyar törvénykezés hiányos, mert nem védi kellőképpen a magzatok egészségét. A kormánypárti frakcióvezető szerint a Büntető törvénykönyv (Btk.) magzatelhajtás bűntettét tárgyaló 163. paragrafusába lehetne betenni a magzatok egészségének védelméről szóló részt. A joginál fontosabb szerinte a társadalmi, morális szint, vagyis a szemlélet alakítása.

Az M1 megszólaltatta ifjabb Balsai István ügyvédet is, aki arról beszélt, a törökszentmiklósi kismamák ellen csak kábítószerrel visszaélés miatt lehet eljárást indítani, a magzat veszélyeztetése miatt viszont nem.

Oberth József, a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány elnöke egyetért azzal, hogy a megelőzés fontos, de szerinte a jogszabályi szigorítás nem jó út. Ha újabb büntetés fenyegetné a kismamákat, akkor szerinte még kevesebben fordulnának segítőszervezetekhez.