A történész nyert a besúgónak nevezett alkotmánybíróval szemben

Ungváry Krisztián történész évekkel ezelőtt kutatásaira hivatkozva azt írta, Kiss László alkotmánybíró a 80-as években a pécsi egyetemen együttműködött a pártállami titkosszolgálatokkal, ráadásul önként. Ungváry kijelentése miatt évekig pereskedett, több fronton. Most a strasbourgi emberi jogi bíróság tett pontot az ügy végére. Kiss László vesztett.


Az Ungváry-Kiss-csörte korábbi állomásai

A rágalmazás és becsületsértés miatt indított itthoni pert jogerősen 2010-ben nyerte meg Ungváry Krisztián Kiss László ellen, a kártérítési pert viszont elvesztette. Az írást közlő Élet és Irodalomnak és Ungváry Krisztiánnak összesen 3 millió forintot kellett fizetnie. Fizettek, de Strasbourg elé vitték az ügyet. Sikerrel. A történész azt mondta, ha nem hitt volna igazában és az emberi jogi bíróságban, igazából fel kellett volna hagynia szakmájával.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a magyar bíróságok megsértették Ungváry Krisztián történész és az Élet és Irodalom kiadójának a véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogát, amikor elmarasztalták őket. A jogsértés miatt az állam fizet, mindent egybevéve valamivel több mint 4 millió forintot.

A strasbourgi döntést Ungváry Krisztián az Indexnek nyilatkozva megnyugtatónak nevezte. Hozzátette: kíváncsian várja, milyen etikai következtetést von le az ügyből Kiss László. Az alkotmánybíró erre már korábban azzal reagált, hogy „az etikai következtetést Ungváry Krisztiánnak mint tudományos kutatónak kell levonnia, mert az ügynökvád Strasbourgban is jogerősen megbukott”. MTI Fotó: Beliczay László