A történelem pár szóban: Sör és Fű klippremier

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

A relativitáselmélet megjelenésének századik évfordulóján mutatja be a VS.hu-n legújabb klipjét az angyalföldi hiphop ifjú meteorja, a Sör és Fű. A másfél éve berobbant és egyre népszerűbb raptrió nemsokára kiadja második lemezét, amellyel ellentmondásokat békítene ki egymással. Megmutatjuk a borítót, illetve további részletekről is szó esik, fényképek is készültek. De hogy jön a képbe Nietzsche? Egyszerű.


„A Sör és Fű nagyon egyszerű recepttel emelkedik ki a magyar hiphop mezőnyéből: laza alapokra laza szövegek. És ennyi, a titok az, hogy nem kell idézőjel a laza köré” – írtuk tizenöt hónapja a SÉF-ről. És amennyire nehezen definiálható a „laza”, éppen annyira nem könnyű meghatározni, hogy a Sör és Fű másfél évvel ezelőtti bemutatkozó lemeze, az Enter The Séf miért ütött akkorát, vagy miért hatott felüdülésként sokaknak a magyar vagy legalábbis a fővárosi hiphopban.


Sör és Fű


A Feri, Imi és Laci alkotta angyalföldi raptrió identitását nem feltétlenül az utcában kereste, de nem is a túlintellektualizált rapban: valahol a kettő között helyezkedett el, „lazán”, és mégis gyakran fogalmazva meg, mondjuk, egzisztenciális kérdéseket. Egyszerűbben: bármiféle értelmiségi gőg nélkül volt képes a hétköznapokról költőien és akár elvontan, de mégis földhöz ragadtan beszélni.


Az éned törtszám egy végtelen ponton
ha nem létezik a világ, ez a sor akkor is otthon

– szól például a cikk végén bemutatandó új számuk, az Éra szövege egy ponton. De elég szórakoztató a Balcony TV tavalyi videójában a köztük és a riporter közti párbeszéd is, és nem csak az utóbbi által feltett kérdés miatt:


- Miért van rajtatok maszk? Van emögött valami durva gondolatiság?
- Nincs.

Ezután az egyik tag elmondja, hogy a Murderan, az általuk előadott szám címe egyszerre jelöl egy tudatállapotot és egy bolygót, de utóbbi elég veszélyes, úgyhogy nem nagyon javasolják az embereknek, hogy meglátogassák azt.


Sör és Fű


Zenék = elméletek

A Sör és Fűnek most tehát elkészült a második lemeze, ezt vezeti be az Éra klipje. A lemez április 11-én jelenik meg, és Zarathustra a címe. Hogy miért? Egyszerű.


Mind vallástörténetileg a mazdaizmus, mind filozófiatörténetileg Nietzsche műve nagy hatással volt ránk. Az utóbbi időben felmerült gondolataink és ebből adódóan a lemez szövegeinek tartalma a különféle hitek és filozófiák közötti párhuzamok és ellentmondások kibékítésére tett kísérletként is felfogható. Ez nem volt koncepció, de miután észrevettük ezt a lehetséges értelmezést, viccből Zarathustrának kezdtük egymás között becézni az új lemezt. Aztán ez lett a végleges.

Még teljesebbé (vagy viszonylagosabbá) téve a képet: a klip bemutatásának dátuma sem véletlen, most vasárnap, azaz március 20-án van ugyanis épp száz éve, hogy Einstein közreadta relativitáselméletét. „Az album zenéi és a klipzene is elméletek, ezért tökéletes választásnak tűnt a saját elméleteink közreadását ehhez az általunk igen nagyra tartott eseményhez igazítani, ami ráadásul nemrég újra fontossá vált” – utal Feri feltehetően a gravitációs hullámok nemrégiben történt felfedezésére.

A Zarathustra borítója is itt látható először, Vazavaza készítette, tessék:


Sör és Fű


A lemez zenei alapjait többnyire ugyanazok csinálták, mint az első lemezét, azaz Zomblaze, Slow, Suhov, IMI, Lusta Bítek és Vidual. „Az előző albumot úgy adtuk ki, hogy fejben már bőven ennek a lemeznek a tartalmában voltunk hosszú ideje. Jólesett az Enter The SÉF fogadtatása, de fura volt, hogy egy régi önmagunk gondolatiságát adtuk közre, és azzal jártunk fellépni” – mondja Feri. Ezen a lemezen több lesz az élő hangszer, teszi hozzá, többek között Vanis játszik rajta, aki az Amoebában gitározik, illetve Songoro Fatime szaxofonizik több számban.

Utóbbi játszik a lent látható és hallható Érában is, a számnak Zomblaze csinálta a beatjeit. A klipet Szurcsik Benedek rendezte, és Virág Péter fényképezte, ők ketten a két évvel ezelőtti Friss Húson is szereplő Szörfös halála című rövidfilmben is együtt dolgoztak, azt itt lehet megnézni. Az Éra című videóban pedig egy hangya hozza el a fordulópontot a főszereplő gondolkodásában és tetteiben, nézzük meg:


Sör és Fű: Éra


A Sör és Fű tehát április 11-én jelenteti meg a Zarathustra című lemezt az Asan kiadókollektívánál, utóbbival erre lehet ismerkedni.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon is!