A történelem ismétlődik: megint lemondott a belga kormány

Fotó: Europress/AFP/Saul Loeb

-

A belga miniszterelnök és kormánya benyújtotta lemondását Fülöp királynak, miután vasárnap a flamand nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) szerezte a legtöbb mandátumot. Az országban az európai parlamenti választásokkal egy napon megtartott törvényhozási választásokon nyert a szövetség.


Fülöp király elfogadta Elio Di Rupo miniszterelnök és kormánya hétfőn benyújtott lemondását, és azzal bízta meg a kormányt, hogy vigye tovább a folyó ügyeket. A király valószínűleg konzultálni fog a főbb parlamenti pártok vezetőivel, és minden bizonnyal arra fogja felszólítani Bart De Wevert, az N-VA vezetőjét, hogy keressen koalíciós partnereket a kormányalakításhoz. Az Új Flamand Szövetség vasárnap a szavazatok 33 százalékát söpörte be Flandriában, ahol a 11 milliós ország lakosságának 60 százaléka él, és ezzel Belgium legerősebb pártjává vált. Vallóniában az Elio Di Rupo vezette szocialisták diadalmaskodtak, akik igyekeznek meggátolni a gazdagabb Flandria elszakadását. A két győztes pártnak homlokegyenest ellentétes programja van mind a társadalmi reformok, mind a munkapiac átalakítását illetően.  


Kísért a múlt?

A mostani választások történései kísértetiesen hasonlítanak a 2010-es szövetségi választások eseményeire. A forgatókönyv addig egyezik, hogy négy évvel ezelőtt is a fokozatos függetlenedés híveinek számító Új Flamand Szövetség nyert, és jól szerepelt az idegenellenes, radikálisan függetlenségpárti Flamand Érdek. Az akkori kormány is lemondott. Belgium pedig világrekordot állított fel: másfél évig nem volt kormánya az országnak. Ebből a „hiányos” állapotból végül úgy keveredett ki Belgium, hogy a mérsékelt pártok a király kérésére hatpárti koalíciót alakítottak, amelynek vezetője a vallon szocialista Elio Di Rupo lett.