A törökök vízumkötelezettséget írnának elő a szír menekülteknek

Fotó: MTI/EPA / Olivier Hoslet

-

A törököknek az EU-ba a tervek szerint már nem sokáig kell vízum, a szíreknek viszont eddig nem kellett vízum Törökországba.


A török vezetés úgy állítaná meg az országba beérkező szír menekültek áradatát, hogy vízumkényszert írnának nekik elő – mondta német Bild napilap szerint a török miniszterelnök Ahmet Davutoglu csütörtökön, amikor tíz EU-s ország kormányfőjével tárgyalt Brüsszelben.


A vízumkötelesség már január 8-ától életbe lépne, az EU-s országok ettől az érkezők számának jelentős csökkenését remélik – írta a lap.

Davutoglu állítólag arról is beszélt, hogy szorosabban együttműködne a török partiőrség a görögökével, hogy a tengeren keresztül érkezőket még a vízen visszafordíthassák. Állítása szerint idén a tengeren 176 embercsempészt kaptak el, és 87 392 menekültet állítottak meg, mielőtt még Görögország és így az EU partjaira értek volna.

A török miniszterelnök és az EU-s országok találkozóját az osztrák kancellár, Werner Faymann kezdeményezte, és azok az országok vettek rajta részt, amelyek különös mértékben ki vannak téve a menekültválságnak. Így ott volt Angela Merkel mellett a Benelux-államok, Franciaország, Finnország, Görögország, Portugália, Svédország, Szlovénia vezetője is.

Azért találkoztak még a csúcs előtt, hogy ott már egységesen léphessenek fel. Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker állítólag arról beszélt, hogy jobban szeretné, ha mind a 28 tagország képviselője jelen lett volna. A többi tagország azonban kevés érdeklődést mutat a szír menekültek felé – írta a Bild –, és a Törökországnak szánt 3 milliárd eurós alap létrehozásában is kevésbé vennének részt.

Az EU-csúcstalálkozója csütörtökön kezdődött, előbb a britek uniós reformjavaslatokról tárgyalnak – amelyben Cameron szeretné, ha Orbánban szövetségesére találna –, pénteken térnek át a menekültügyre. A menekültek miatt már volt is egy adok-kapok a magyar és az osztrák vezető között.