A törökök szerint orosz gyártmányú drónt lőttek le

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Orosz gyártmányú volt, de Moszkva állítása szerint nem az orosz erők használták az a drónt, amelyet a múlt héten lelőtt a török légierő, miután az Szíria irányából megsértette az ország légterét - közölte Ahmet Davutoglu török miniszterelnök hétfőn.


Davutoglu az A Haber televízió élő adásában azt mondta, lehet, hogy a drónt Bassár el-Aszad szíriai elnök erői, a Népvédelmi Egységek nevű szíriai kurd milícia vagy más fegyveres csoportok használták.


Mindazonáltal a török kormányfő azt is leszögezte, hogy a légi jármű lelövése Ankara szerint elrettentő erővel bírt, és reméli, hogy a török légteret korábban kétszer is megsértő Oroszország a jövőben óvatosabban fog eljárni ezek után.


"Törökország nem koncentrációs tábor"

Davutoglu a menekültválságról is beszélt, és reagált arra az EU-s tervre, hogy pénzért cserébe Törökországban telepedhessenek le a közel-keleti bevándorlók. Törökország nem koncentrációs tábor, és nem lesz hajlandó hosszú távon elszállásolni azokat a migránsokat, akiket az Európai Unió nem fogad be - jelentette ki a kormányfő.


Egyúttal arról is beszélt, hogy az uniónak az eddig kilátásba helyezett 3 milliárd eurós összegnél többet kellene adnia Törökországnak a menekülthelyzet kezelésére. Davutoglu hangsúlyozta: ezt az összeget a Törökországnak mint EU-tagjelöltnek járó előcsatlakozási alapból folyósítanák, de ahhoz további forrásokat kell hozzátennie Brüsszelnek, mivel "a szükségletek növekedhetnek".