A törökök szerint nevetséges népirtásról beszélni

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

Az örmény népirtásról való megemlékezés fokozhatja a feszültséget az amúgy is kényes német–török viszonyban. A német parlament csütörtökön szavaz arról a szimbolikus értékű határozatról, amely elismerné az Oszmán Birodalom által elkövetett I. világháborús genocídiumot. Erdoğan komoly következményeket helyezett kilátásba, ha megszavazzák a németek a határozatot.


„Ez egy nevetséges szavazás. Olyan eseményekről van szó, amelyek bármelyik országban megtörténhettek volna az I. világháború idején. Világos tehát, hogy akik Törökországot akarják elszámoltatni, csak rosszindulatból cselekednek” – mondta a török miniszterelnök, Binali Yıldırım, aki szerint a történészeknek, és nem a politikusoknak kéne eldönteniük, mi történt 1915–16-ban. Yıldırım a Németországban élő török kisebbség politikai súlyát is felvetette, a német képviselőknek szegezve a költői kérdést, hogy ugye nem akarják 3,5 millió szavazójukat magukra haragítani.

A török miniszterelnök szerint komoly csapást jelentene a német–török kapcsolatba, ha megszavaznák a határozatot, de az EU-val kötött menekültügyi paktumot nem feltétlenül sodorná veszélybe, hiszen Törökország nem „törzsi állam”, hanem köztársaság, amely tartja magát a megegyezésekhez.


A török elnök, Recep Tayyip Erdoğan viszont már kedden fenyegetőzött a politikai, gazdasági, diplomáciai és katonai kapcsolatok megromlásával, amennyiben a németek hagynák magukat „megtéveszteni” a történelemhamisítás által. Az elmúlt hetekben több mint 500 németországi török szervezet tiltakozott levélben a genocídiumról megemlékező határozat megszavazása ellen, ami szerintük rágalmazás. Törökország a mai napig nem ismeri el, hogy 1915–16-ban népirtás történt, amikor becslések szerint 1,5 millió örményt lemészároltak, illetve erőszakosan kitelepítettek az Oszmán Birodalomban.