A törökök szerint hülyék a diákok, ezért nem tanulnak az evolúcióról

Fotó: Europress/AFP/Pierre Andrieu / Europress/AFP/Pierre Andrieu

-

A döntés várhatóan nagy felháborodást okoz a világi ellenzék körében.


Vitatható, ellentmondásos, a diákok számára túlságosan is bonyolult, ezért kikerül a középiskolás tananyagból az evolúció oktatása. „Úgy véljük, ezek a témák meghaladják a diákok felfogóképességét" – idézte a The Guardian Alpaslan Durmust. A török oktatási bizottság elnöke az oktatási minisztérium honlapjára feltöltött videóban jelentette be a döntést.

Az evolúcióról szóló fejezet kikerül a kilencedikes biológiakönyvekből, és csak az egyetemeken foglalkoznak vele – mondta Durmus. A tantervben még egy változás lesz: csökkenthetik az időt, amelyet a diákok a szekularizáció örökségének tanulmányozására fordítanak.

A török kormány egyre inkább megfosztja a közéletet világi hagyományaitól, amelyeket a modern Törökország alapítója, Mustafa Kemal Atatürk fektetett le. A szekuláris ellenzék szerint Recep Tayyip Erdogan elnök rendszere burkoltan iszlamista program megvalósításán dolgozik, ami ellentétes a köztársaság alapelveivel. Az oktatás kritikus kérdése a jövő generációinak formálása miatt. Törökországban már voltak kisebb szülői tüntetések amiatt, ahogyan a vallást oktatják.

A Közel-Keleten nincs nagy elfogadottsága az evolúció tanának a fősodor egyházi köreiben, szerintük ugyanis ellentmond a teremtés tanának. Ennek ellenére a darwini tanokat érintőlegesen sok középiskolában tanítják a térségben.

A tantervről szóló végleges változásokat várhatóan jövő héten, a muszlim böjti hónap, a ramadán végeztével jelentik be. A terveket már az év elején nyilvános vitára bocsátották.