A NATO és törökök megelégelték az oroszok légtérsértéseit

Fotó: RIA Novosti / Vitaliy Ankov

-

Moszkva az első, szombati incidenst azzal magyarázta, hogy véletlen tévedés volt. Hogy a legutóbbit mivel, még nem derült ki. A NATO már az első magyarázatot sem fogadja el.


A második eset vasárnap történt, de csak most derült ki, miután Ankarában másodszor is berendelték a külügybe az orosz nagykövetet, aki az előző légtérsértés után arról biztosította a törököket, hogy tiszteletben tartják határaikat, és ilyesmi többször nem fordul elő.

„Nem balesetnek tűnik” – kommentálta az orosz légtérsértéseket a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg elfogadhatatlannak nevezte a két esetet. Szerinte Oroszország semmilyen valós magyarázatot nem adott a történtekre. John Kerry amerikai külügyminiszter chilei látogatásán arra figyelmeztetett, hogy a légtérsértő gépeket akár le is lőhetik.

Az ügy a NATO-t abból a szempontból is érinti, hogy Törökország a szövetség tagja. De a nagyobb baja az oroszok szíriai légicsapásaival van, mert azok nem kizárólag az Iszlám Állam bázisait támadják, hanem más kormányellenes fegyveres csoportokat (is), illetve civileket. Oroszország erre azt mondja, hogy célpontja az Iszlám Állam és a többi iszlamista – őket összefoglaló néven „terroristáknak” nevezi, egybehangzóan az általa támogatott szíriai rezsim vezetőjével, Bassár el-Aszaddal.

Az orosz bombázások miatt 41 szíriai ellenzéki fegyveres csoport (az Iszlám Állam és az al-Kaida szíriai szárnya nincs köztük) ellentámadásokat helyezett kilátásba a „megszálló” orosz hadsereggel szemben.

Az orosz hadsereg nagy gondot fordít a szíriai beavatkozás kommunikációjára, légtérfüggetlenül is:


GoPro: exclusive footage of Russian bombs dropping on #ISIS in #Syria.#RussiaVsISIL

Posted by In the NOW on 2015. október 5.