A törökök hangfelvétellel támadják az orosz pilóta állítását

Forrás: MTI/EPA/HaberTürk TV

-

A lelőtt Szu-24-es navigátora azt mondta, nem figyelmeztették őket a törökök, hogy tilosban járnak. Akkor talán még nem tudott a török hangfelvételről. Már ha az valóban hiteles. Annyi bizonyos, hogy egyszerre nem lehet igaz a török és az orosz állítás. Harci cselekmények esetében az ellenkező oldalon állók állításait és bizonyítékait ajánlatos fenntartásokkal kezelni, már csak a katonai cenzúra miatt is.


A török hadsereg nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelyen állítása szerint a lelőtt orosz Szu-24-es vadászbombázónak leadott egyik figyelmeztetés hallható. Az ismeretlen hang angolul jelentkezik be a török légierő nevében, majd hozzáteszi a vívásból ismert francia kifejezést: „en garde!”, ami arra szólít fel, hogy a vívók álljanak készen, mert kezdődik az összecsapás.

„A török légtér közelében repül, azonnal forduljon délnek!” – szól ez után a török repülésirányító felszólítása.A legújabb felvétel a lelőtt gépről


Itt a lelőtt gép roncsai is láthatók


A lelőtt orosz vadászbombázó megmenekült navigátora a szíriai Latakiában, az ottani orosz légibázison szerdán azt állította, hogy nem kaptak figyelmeztetést a török légierőtől, és nem sértették meg Törökország légterét. Íme a tévéseknek adott interjúja. A felvételen – nyilván konspirációs okokból – háttal áll, de korábban a sajtóban megjelent a képe szemből is.