A törökök az Iszlám Államtól veszik az olajat – állítják az oroszok

Fotó: RIA Novosti / Sergey Guneev

-

Oroszország azzal vádolta meg a törököket, hogy azok az Iszlám Állammal ápolt üzleti kapcsolataik védelme érdekében lőtték le az orosz gépet. Törökország tagadja, hogy bármiféle kapcsolat, érdek fűzné a dzsihadistákhoz.


A párizsi klímacsúcson Vlagyimir Putyin óriási hibának nevezte az orosz vadászgép november 24-én, a szíriai határ közelében történt lelövését. A BBC tudósítása szerint Oroszország azzal vádolta meg Ankarát, hogy azért lőtték ki az orosz gépet, mert a törökök olajjal üzletelnek az Iszlám Állammal, és az üzletelés védelme érdekében hajtották végre az akciót.


Az orosz elnök azt állította, hogy Moszkva olyan „kiegészítő adatokhoz" jutott, amelyek alátámasztják feltételezését, miszerint az Iszlám Állam által ellenőrzött szíriai területeken kitermelt olajat ipari méretekben szállítják át török területre. „Ezért minden okunk megvan azt feltételezni: a gépünk lelövésére vonatkozó döntés mögött az a szándék húzódott, hogy védelmezzék ezeket a török terület felé tartó olajszállítási útvonalakat" - állapította meg.
Természetesen Törökország mindezt tagadta, és emlékeztetett, hogy a törökök tagjai az Amerikai Egyesült Államok által vezetett koalíciónak, amely légicsapásokat mér az Iszlám Államra. Recep Tayyip Erdogan török államfő – szintén Párizsban tartott - sajtóértekezletén állítólag azt ígérte: lemond tisztségéről, ha az orosz fél bebizonyítja a Putyin által hangoztatott vádakat az orosz gép lelövésének „hátsó szándékait" illetően. Ugyanakkor élesen bírálta az orosz elnököt.

„Nem erkölcsös dolog azzal vádolni Törökországot, hogy olajat vásárol az Iszlám Államtól. Ha vannak erről dokumentumok, akkor azokat tessék bemutatni, hogy láthassuk. Ha be lesznek mutatva, akkor én nem maradok a helyemen. De Putyin úrtól azt kérdem: Ön megmarad tisztségében?" - idézte Erdogant a spanyol hírügynökség.


Valamivel korábban a török miniszterelnök hangsúlyozta, hogy országa nem hajlandó bocsánatot kérni az oroszoktól, mivel csak a határt és a légterüket védték, amikor leszedték a vadászgépet.