A török választás hatása: Erdogan 35 kritikusát tartóztatták le

Fotó: AFP / ADEM ALTAN / AFP / ADEM ALTAN

-

Az Egyesült Államokban élő pap, Fethullah Gülen támogatóira csaptak le, köztük rendőrökre és hivatalnokokra is.


Fethullah Gülen, a török elnök, Recep Tayyip Erdogan kritikusa, távollétében is bírósági eljárás folyik ellene, mert kritizálta az államfőt. Kedden hajnalban Törökországban lakó támogatóira csaptak le egy szervezett akció keretében. Mindez másfél nappal azután, hogy Erdogan pártja, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a vasárnapi török parlamenti választásokon abszolút többséget szerzett.


A most elfogottak között több rendőr, biztonsági szolgálati munkatárs és hivatalnok is van, azzal gyanúsítják őket, hogy korábban Erdogan hatalmának megbuktatására készültek – írta a Guardian.

Gülen és az elnök között még 2013-ban tört ki a viszály azután, hogy az ügyészség az AKP több politikusát is megvádolta korrupcióval, aminek hatására több miniszter is lemondott hivataláról.

Múlt héten a török rendőrség elfoglalta a szintén Gülen-párti Bogün TV-t, valamint átvették az irányítást 22 olyan cég felett, amely a Koza Ipek Holdinghoz tartozik. A Bogün TV-ben több olyan személyt is meghívtak, akik nyilvánosan kritizálták Erdogant, így például a kurdok pártjának elnökét, Selahattin Demirtast.