A török miniszterelnök 14 ezer tanárt fenyeget

Fotó: AFP / BEHROUZ MEHRI

-

Ankara a terrorizmus támogatásával gyanúsított tanárok ezreit bocsátja el a kurdok lakta térségben. A vád: kapcsolat terroristákkal.


Több ezer, az ország délkeleti felében élő tanár elbocsátását helyezte kilátásba Binali Yildirim török miniszterelnök az Ankara által terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állítólagos támogatása miatt.


„Becslések szerint 14 ezer olyan tanárt foglalkoztatnak a térségben, akik valamilyen szinten kapcsolatba hozhatóak a terrorizmussal”

– idézte a kormányfőnek a kurdok lakta Diyarbakirban tartott vasárnapi beszédét az Anadolu állami hírügynökség hétfőn.

A hadsereg és a PKK vezette szeparatisták között két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában kiújult konfliktus szinte teljesen romba döntötte a térséget.

A gyanúsított tanárokat felfüggesztik állásaikból, nem kapnak megbízatást a Törökországban szeptember 19-én kezdődő új tanévben – mondta Yildirim, aki további intézkedésekkel is megfenyegette a PKK feltételezett támogatóit. A kormányfő szerint osztozni fognak az amerikai emigrációban élő Fethullah Gülen iszlamista hitszónok mozgalmát támogatók sorsában.

Ankara Gülent tartja a július 15-i sikertelen puccskísérlet kitervelőjének. Azóta a török hatóságok csak a közszférában mintegy 130 ezer embert bocsátottak el állásából vagy vettek őrizetbe azzal a váddal, hogy kapcsolatban állnak Gülen mozgalmával, de a tisztogatások a haderőt, a rendőrséget, a gazdasági vállalkozásokat és a médiát sem kímélik.

Hétfőn ötven kurdbarát politikus és aktivista kezdett éhségsztrájkba a délkelet-törökországi Diyarbakirban, hogy kifejezze aggodalmát a bebörtönzött Abdullah Öcalannak, a PKK-alapítójának egészségügyi és biztonsági állapota miatt, ugyanis hónapok óta nem kerülnek nyilvánosságra információk a PKK-vezér hogylétéről. A tüntetők között a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) parlamenti képviselői is vannak.

Sebahat Tuncel HDP-politikus elmondta: a tüntetési akció akkor ér majd véget, ha Öcalannal ügyvédei vagy politikusok találkozhatnak. Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter vasárnap visszautasította a kurd vezető állapotáról szóló feltételezéseket, szerinte a témával a PKK-hívek folyton visszaélnek, és alaptalan információk terjesztésével vádolta őket.

A kurd függetlenségért 1984 óta fegyverrel harcoló PKK-t Öcalan 1978-ban alapította. A kurd vezetőt, miután a török hatóságok hosszas hajsza után külföldön elfogták, 1999-ben terrorizmus vádjával halálra ítélték. Ítéletét a halálbüntetés törökországi eltörlését követően, 2002-ben életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták.