A török kormányfő botrányt kavar Kölnben az EP-választás előestéjén

Fotó: Europress/AFP/Adem Altan / Europress/AFP/Adem Altan

-

Több vezető német politikus hiába kérte Erdogant, hogy ne tartson nagygyűlést. A Rajna-parti városba máris ellentüntetők tízezrei készülnek. Rossz emlékeket őriznek a török miniszterelnök 2008-ban tett hasonló látogatásáról. A mostani vizit Erdogan államfőjelölti kampányának nyitánya lehet, bár hivatalosan nem jelentette be indulását.


A látogatást a német Bundestag minden pártja kritizálja. Szerintük Erdogannak inkább az országában nemrég történt 301 halottal járó bányaszerencsétlenséggel és nem a saját jövőjével kellene most foglalkoznia. Attól is tartanak, hogy kölni Lanxess Arénában várhatóan 20 ezer ember előtt kifejtett mondanivalója feszültséget kelthet a bevándorlók ügyében amúgy is megosztott, a másnapi európai parlamenti választásra készülő Németországban. Nem véletlenül. Erdogan mostani látogatása előrevetíti 2008-as, szintén kölni fellépésének következményeit, amikor a Németország legnagyobb kisebbségéről, a törökről megfogalmazott gondolatai hatalmas vitát gerjesztettek. Öt évvel ezelőtt a most várhatóhoz hasonló számú ember hallgatta meg élőben a beszédét, ami azért is különleges Németországban, mert mind Angela Merkel (CDU) kancellár, mint elődje, a szociáldemokrata Gerhard Schröder már annak is örülhetett, ha néhány ezres tömeg összegyűlt a beszédeikre. Mint azt német politikusok és szakértők utána megjegyezték, előadása nem járult hozzá a törökök integrációjához a német társadalomba, sőt mondandója inkább az asszimiláció kerülésére szólított fel, és arra, hogy a törökök egy párhuzamos társadalmat alakítsanak ki Németországon belül. Ezt erősítette az a felhívása is, hogy a német állam hozzon létre török iskolákat és egyetemeket. A kereszténydemokrata Wolfgang Schäuble — akkor még belügyminiszterként — úgy reagált; ez csak a törökök gettósodását segítené elő. Mondanivalója összességében azt sugallta közönségének: bár Németországban éltek, de ettől függetlenül törökök vagytok, ezért én vagyok a miniszterelnökötök.


A látogatás kihatással lehet a másnapi európai választásokra is. „Egy nappal a német európai választások előtt egy török Erdogan-hívő rendezvény az én szempontomból elfogadhatatlan” —mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) főtitkára, Andreas Scheuer. Jürgen Roters, Köln szocialista főpolgármestere közvetve a látogatás lemondására szólította fel Erdogant, szerinte van most fontosabb is, mint ez a kampányrendezvény.


A német rendőrség több mint 10 ezer ellentüntetőt is vár, de az Erdogan otthoni politikáját is rendszeresen bíráló német Alavita Közösség (amely az iszlám síita ágához tartozik) is 13 ezer résztvevős tüntetést jelentett be, egy kurd egyesület pedig egy ezerfős akciót tervez. Ezek mellett spontán megmozdulások is előfordulhatnak.


Erdogan már az elnökségre készül?

Recep Tayyip Erdogan a sonai bányaszerencsétlenség és következményei ellenére látogat Németországba, sokak szerint azért, hogy ott nyissa meg augusztus 10-i elnökválasztás kampányát. Törökországban ez lesz az első közvetlen elnökválasztás, amelyen ráadásul most először külföldön élő török állampolgárok is szavazhatnak. Németországban 1,3 millió potenciális török választó él (ez egyébként a külföldön élő török választóknak valamivel több mint a fele). Gökay Sofuoglu, a német Török Közösség társvezetője szerint Erdogannak nagy a támogatottsága, egyrészt a konzervatív szavazók körében, másrészt azok között, akik Németországban kirekesztettnek érzik magukat és ezért Erdogan szimbolikus alak számukra. A török miniszterelnök és pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szerint ez nem egy kampányrendezvény, hanem az Európai Török Demokraták Unió létrejöttének tízéves évfordulója. Ez a szervezet azonban nem más, mint az AKP lobbiszervezete az Európai Unióban.


Erdogan nagy ellenfele is Németországban lesz

Erdogan miniszterelnök a 2015-ben esedékes parlamenti választásokon már nem kíván elindulni, ezért merült fel, hogy inkább az elnöki posztra pályázik most augusztusban. Azt egyelőre nem árulta el, hogy tényleg versenybe száll-e az államfői posztért, amelyet jelenleg Abdullah Gül tölt be. Ha Erdogan elindul, jó eséllyel meg is nyerheti a választást. Legalábbis, ha a nemrégiben lezajlott helyhatósági választásokból indulunk ki, amelyen az AKP, azaz az ő pártja nagyarányú győzelmet ért el. Egyik kihívója az a Metin Feyzioglu lehet, aki a török ügyvédi kamara jelenlegi elnöke és egyben Erdogan egyik legnagyobb kritikusa. Nemrégiben, amikor a török kormányt bírálta, még a 2011-es földrengés kezeléséért, a szintén jelenlevő Erdogan félbeszakította és azzal vádolta Feyzioglut, hogy hazudik és beszéde politikai érdekeket szolgál. A török ügyvédi kamara elnöke szombaton szintén Németországban lesz, ahol a török ellenzék egy rendezvényén lép fel Oberhausenben. Guthram Schneider, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány integrációs minisztere is vendége lesz ennek az eseménynek. Ő Erdogan németországi látogatását a „vendégjog megsértésének” nevezte, és közölte: választási kampány ott van, ahol választók is vannak.