A török kormányfő az iskolaavatásról is Putyinnak üzent

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-


Törökország miniszterelnöke szerdán felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a török légteret. Határai biztonsága ügyében Ankara semmilyen engedményre nem hajlandó – hangsúlyozta Ahmet Davutoglu, aki Isztambulban, egy iskola felavatásán beszélt. Az eseményt élőben közvetítette a török állami tévé.

A kormányfő ismét bírálta Oroszország szíriai légitámadásait, mondván, hogy azok főként a mérsékeltnek tekintett felkelőket veszik célba, ami viszont az Iszlám Állam nevű szélsőséges iszlamista terrorszervezet erősödését segíti. Szavai szerint Moszkva 57 légicsapás közül mindössze kettőt mért az Iszlám Állam állásaira, az összes többivel a mérsékelt ideológiájú felkelőket támadta.

Davutoglu hangsúlyozta: nem akarja, hogy a szíriai konfliktus Oroszország és a NATO kapcsolati válságává mélyüljön, sem pedig azt, hogy orosz–török perpatvarrá fajuljon.

Az orosz légierő a múlt hét végén szíriai bevetések során kétszer is megsértette Törökország légterét. Erről, illetve arról, hogy miért takarják le a szíriai bevetéseket végrehajtó orosz gépek felségjeleit, ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

Az orosz háborús propaganda trükkjeiről pedig itt írtunk.