A török kormány Hollandiában kampányol

-

Akkor is elmegy szombaton Rotterdamba Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter, ha nem szólalhat fel egy ottani kampányrendezvényen – derül ki a politikus szombat reggeli nyilatkozatából.


Çavuşoğlunak a holland hatóságok nem engedélyezték, hogy beszédet mondjon egy rotterdami kampánygyűlésen, amelyen arról igyekeznek meggyőzni az ott élő törököket, hogy az április 16-án tartandó népszavazáson támogassák a török alkotmány megváltoztatását és az elnöki rendszer bevezetését.

A miniszter most azzal fenyegetőzött, hogy ha azt is megtiltják neki, hogy Hollandiába repüljön, akkor Törökország kemény gazdasági és politikai szankciókkal fog lesújtani Hollandiára. Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester viszont világossá tette, hogy szó sincs arról, hogy a külügyminiszter ki lenne tiltva az országból.

A CNN Türk török hírtelevíziónak nyilatkozva Çavuşoğlu emellett ismét azzal fenyegetőzött, hogy ha az Európai Unió nem törli el a török állampolgárokkal szemben a vízumkényszert, akkor az EU-val kötött migrációs megállapodás is veszélybe kerül.

Az Európai Unió arra hivatkozva nem adja meg a törököknek a vízummentes beutazás lehetőségét, hogy Törökország nem teljesített és nem is hajlandó teljesíteni minden szükséges feltételt.